Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kinezi imaju dosta problema sa svojim sudskim sistemom, jer su im suci slabo školovani, neiskusn ili često korumpirani, a sve to dovodi do velikog broja žalbi na presude i to onda opet dalje opterećuje sudstvo.


Kako bi pokušali da se izbore sa tim problemom Kinezi su uveli softver koji donosi presude. Eksperiment se trenutno vrši u kineskoj provinciji Shandong. 

Vezani članci Sudac Ivan Turudić Sudac Turudić o gubitku pozicije najmoćnijeg suca u državi: "Zdravka Mamića poznajem 25 godina, bilo bi bijedno to poricati. Ali, nismo se čuli već dugo" Nediljko Boban Sudac Nediljko Boban za Dnevnik Nove TV o Mamićevim opužbama: "Nisam ga nikad ni vidio. On gradi priču koja će mu pogodovati"

Stvar funkcionira tako da sudac unese relevantne podatke o slučaju u program koji mu nakon toga izbacuje presudu, međutim računalo ipak ne daju završnu riječ već sudac ima pravo na svoje mišljenje, tako da se ipak radi o preporuci za presudu, a ne finalnoj presudi.

Možda ne bi bilo loše da naši suci probaju nabaviti isti sistem, pa makar i kao sredstvo za upotreba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju