Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci za okoliš pronašli su još jedan razlog koji govori u prilog braku: razvod je poguban za planet jer iscrpljuje njegova prirodna bogatstva, što je vidljivo iz istraživanja državnog sveučilišta u Michiganu, objavljenog u časopisu New Scientist.


Istraživanje je pokazalo da rastavljeni parovi zasnivanjem odvojenih kućanstava za 38 milijuna povećavaju broj soba koje treba osvjetljavati, grijati i hladiti. To je 2005. značilo da je potrošnja električne energije porasla za 73 milijarde kilovatsati, a vode za 2,37 bilijuna litara.

Vezani članci Slijetanje aviona, ilustracija Na korak do teške tragedije u Zračnoj luci Split: Oštećen avion, istraga u tijeku Slika nije dostupna Uzalud mu te tužne oke: Kuja mu je zabranila da viđa bebu

Na temelju podataka za Sjedinjene Države za 2005., znanstvenici su utvrdili da nova kućanstva nastala nakon razvoda troše 46 posto više struje i 56 posto više vode.

"Razvodi povećavaju potrošnju preostalih prirodnih bogatstava, poput vode, tla i energije, jer se povećava broj kućanstava", upozoravaju Eunice Yu i Jianguo Liu s michigenskog sveučilišta.

U studiji se ističe da se dio štete popravlja kada rastavljene osobe stupaju u vezu s novim partnerom.