Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raketoplan Discovery lansiran prema ISS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Discovery u subotu je uspješno lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi u novu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), gdje će dopremiti dio japanskog svemirskog laboratorija Kibo.

Discovery je u svom teretnom prostoru nosi u svemir najveću od tri komponente laboratorija Kibo, veličine autobusa, dugu 11 metara i tešku 16 tona.

Pročitajte i ovo Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!" Slika nije dostupna Zasluženo umirovljenje Discovery stigao u Smithsonian!

U sedmočlanoj posadi Discoveryja je i japanski astronaut Akihiko Hoshide (39)., iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAEA), kojem je to prvi let u svemir.

Japanska vlada uložila je u Kibo, što na japanskom znači "nada", 2,8 milijarda dolara.

Među astronautima je i inženjer leta Greg Chamitoff, koji će ostati na ISS-u šest mjeseci, zamjenjujući Garreta Reismana koji se s Discoveryem vraća na Zemlju.

Discoveryev 33. let u svemir, 123. ukupno u NASA-inom programu Space shuttle, treba trajati 14 dana tijekom kojeg će astronauti obaviti tri svemirske šetnje na ISS-u.

S ugradnjom laboratorija Kibo, koja treba biti dovršena 2009., ISS će biti dovršen 71 posto, nakon čega preostaje ugradnja još sedam elemenata u orbitalnu postaju u čijoj izgradnji sudjeluje 16 zemalja,

Više od Kiba, trojica postojećih stanovnika ISS-a, dva Rusa i Amerikanac, očekuju zamjenski dio za jedini toalet na postaji koji nije u uporabi zbog kvara na crpki za odvod urina, pa se moraju zadovoljiti nepraktičnim rješenjima.

Astronauti Discoveryja moraju također popraviti oštećeni rotacijski mehanizam na solarnoj anteni i zamijeniti spremnik dušika u klimatizacijskom uređaju ISS-a.

Za sve te poslove dvojica astronauta morat će triput izaći u svemir, a svaki će izlazak trajati 6,5 sati.

Ovo je o treći ovogodišnji let svemirskog broda Discoveryja od pet planiranih, među kojima će posljednji biti izveden radi održavanja i popravka teleskopa Hubble, a planiran je za 8. listopada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene