Obavijesti Video Pretražite Navigacija
16. svibnja

NASA odobrila zadnje lansiranje Endeavoura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska agencija NASA odobrila je lansiranje raketoplana Endeavour 16. svibnja, koje je bilo nekoliko puta odgađano zbog elektroničkog kvara na grijačima povezanim s pomoćnim agregatom space shuttlea.

Endeavour je na svoju 25. i posljednju misiju trebao poletjeti 29. travnja ali je samo četiri sata prije lansiranje odbrojavanje prekinuto pošto je posada otkrila tehnički kvar. Nakon toga lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi odgađano je nekoliko puta.

Raketoplan bi tijekom 16-dnevne misije trebao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene poput tamne materije i antimaterije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni mediji Iran prvi put istovremeno lansirao tri satelita Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!"

>> VIDEO: Stotine tisuća turista ispratit će shuttle Endeavour na posljednji let

NASA-ini inženjeri u međuvremenu su locirali problem i tijekom vikenda zamijenili elektroničku kutiju i postavili nove kablove do grijača na agregatu. Popravak je uključio i testiranje drugih sustava raketoplana, objavila je NASA, prenosi Reuters.

'Provjerili smo cijeli sustav. Sada smo uvjereni da problemi s elektronikom na brodu više ne postoje', rekao je voditelj NASA-ina tima za lansiranje raketoplana Mike Moses. Odgoda lansiranja Endeavoura najvjerojatnije će odgoditi i odlazak u povijest 30-godišnjeg programa space shuttle, koji je trebao završiti lansiranjem Atlantisa krajem lipnja. "Ta će misija zbog kašnjenja Endeavoura najvjerojatnije biti odgođena za dva tjedna", rekao je Moses.

NASA završava svoj program raketoplana zbog velikih troškova i povećanih sigurnosnih rizika, te zbog razvoja nove suvremenije svemirske letjelice.

Nakon tog posljednjeg lansiranja Atlantisa NASA će za putovanje u svemir ovisiti od ruskim Sojuzima. Nova generacija američkih svemirskih brodova sigurno neće biti operativna barem do 2015. godine, budući da još uvijek nije odlučeno koji će projekt naslijediti space shuttleove. Američka administracija nastoji komercijalizirati svemirske letove i troškove razvoja prebaciti na privatne kompanije.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. a nakon posljednje misije postat će izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene