Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poplave i oluje najčešće prirodne katastrofe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplave i oluje bile su u svijetu najčešće prirodne katastrofe prošle godine dok su ekstremne temperature u Europi povećale broj smrti za pet posto u usporedbi s petogodišnjim prosjekom, objavila je UN-ova agencija.

U svijetu je prošle godine zabilježeno 21.796 smrti uzrokovanih prirodnim katastrofama, tvrdi UN-ova međunarodna strategija za smanjenje katastrofa. To je značajno smanjenje s 92.000 koliko ih je bilo 2005. godine, a radi se najvećim dijelom o žrtvama potresa i tsunamija u jugoistočnoj Aziji.

Pročitajte i ovo Vremenski ekstremi u svijetu, ilustracija - 4 Vremenski ekstremi Od lopata za led do katastrofalnih požara: Neke zemlje bit će sada ponovno na udaru - toplinskog vala Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Hitan plan pomoći UN traži 50,5 milijuna dolara za hitnu pomoć Indoneziji

'Brojke iz 2006. godine potvrđuju trend koji pratimo od 2000.',
izjavila je Debarati Guha Sapir sa sveučilišta Louvain u Belgiji koji je obrađivao podatke.

Broj žrtava prirodnih katastrofa padao je posljednjih pet godina, s iznimkom 2005. godine kada se dogodio potres u Pakistanu i tsunami u jugoistočnoj Aziji, dodala je Guha Sapir. 

Azija, koja je i dalje kontinent s najvećim brojem prirodnih
katastrofa, bilježi porast od deset posto u broju smrti uzrokovanih tim katastrofama u 2006. godini, u odnosu na petogodišnji prosjek, dodaje ISDR.

Toplinski valovi u Nizozemskoj i Belgiji uzrokovali su također
neobično visok broj smrti Europi, 1000 i 940, prema podacima ove UN-ove agencije.

Hladnoća je u Ukrajini početkom prošle godine odnijela 801 život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene