Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

Pazite na jezik, bebe uče govoriti čitajući s usana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bebe ne uče govoriti samo slušajući vaš glas, one već sa 6 mjeseci počinju čitati s usana, pokazala je nova studija.

U dobi od oko 6 mjeseci bebe počinju intenzivno proučavati sve oko sebe, pa tako i usnice koje im se obraćaju. Njihov plača, brbljanje i gugutanja u toj se dobi polako mijenja te uskoro počinju izgovarati roditeljima toliko dragocjene i nezaboravne prve riječi, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno" Ilustracija tri tjedna kasnije Slučaj bebe s teškim ozljedama: Iz bolnice stigla dobra vijest, policija još uvijek tapka u mraku

'Bebe žele imitirati starije i moraju otkriti kako složiti usnice da bi proizvele baš taj zvuk koji čuju. To je nevjerojatno složen proces', kazao je voditelj studije David Lewkowicz sa Sveučilišta Florida Atlantic.

Znanstvenici već duže vrijeme znaju da bebe pozorno gledaju svoje sugovornike - ponajviše oči jer iz njih 'čitaju' neverbalne poruke poput emocija koje su povezane s riječima koje izgovaramo. Dr. Lewkowicz je otišao korak dalje pitajući se traže li bebe znakove i u usnicama, kao što odrasli primjerice, čitajući s usana pokušavaju dešifrirati što im netko dovikuje na glasnim zabavama.

Dr. Lewkowitz i njegova pomoćnica Amy Hansen-Tift testirali su oko 180 beba u dobi od 4, 6, 8, 10 i 12 mjeseci. Bebama kojima je engleski materinji jezik su pokazivali video snimku žene koja govori engleski i potom snimku žene koja govori španjolski. Promatrali su na što su bebe fokusirane i došli do zaključka da su sugovornicu koja je govorila engleski četveromjesečne bebe gledale uglavnom u oči, šestomjesečne bebe podjednako u oči i usnice, a osmomjesečne i desetomjesečne bebe uglavnom su bile fokusirane na usnice. Pažnja 12-omjesečnih beba se pak, ponovno vratila na oči. Kada su te iste bebe pogledale snimku žene koja govori na španjolskom jeziku pažnja svih beba se puno duže zadržavala na usnicama jer su trebale dodatne informacije da dešifriraju nepoznate zvukove.

Studija je objavljenau ovotjednom izdanju znanstvenog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene