Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena najmlađa supernova Mliječne staze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće najmlađe supernove u našoj galaktici, Mliječnoj stazi, moglo bi pridonijeti saznanjima o tim eksplozijama zvijezda na kraju života koji izgleda imaju ključnu ulogu u galaktičkoj dinamici, objavili su u srijedu astronomi.

Procjenjuje se da je supernova poznata kao G1.9+0.3 eksplodirala prije oko 140 godina i mlađa je gotovo 200 godina od dosad namlađe poznate supernove koja je eksplodirala oko 1680. godine u zviježđu Kasiopeje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragovi prošlosti Na tragu novih spoznaja Slika nije dostupna Svih 360 stupnjeva VIDEO: Vidite kako izgleda čitavo noćno nebo

Astrofizičar Stephen Reynolds s Državnog Sveučilišta Sjeverne Caroline, glavni autor tog otkrića, rekao je da je objekt nazvan G1.9+0.3m koji se nalazi u središtu Mliječne staze, otkriven 1985. godine, vrlo mlada supernova.

Proučavao je slike objekta snimljene američkim svemirskim teleskopom Chandra X-Ray Observatory 2007. godine i usporedio ih s snimkama koje su napravljene 1985. NASA-inim teleskopom.

Snimke teleskopa Chandra su potvrdile da se radi o mladoj supernovi i pokazuju da se ta supernova povećala 16 posto u samo 22 godine.

Ti podaci su doveli do zaključka da je ta zvijezda eksplodirala prije 140 godina, pojasnio je Reynolds.

Proučavanje te mlade supernove koja je i dalje jako sjajna, trebalo bi nam omogućiti da bolje shvatimo tu pojavu i njezino djelovanje na galaksije, rekao je Reynolds.

Čini se da supernove imaju bitnu ulogu u povijesti svemira. Kada na kraju života zvijezda eksplodira, ona oslobađa kemijske elemente iz kojih nastaju nove zvijezde i planeti, objašnjavaju astronomi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene