Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragovi prošlosti

Na tragu novih spoznaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove spoznaje o prošlosti naše galaktike, Mliječne staze ili Kumove slame, otkrili su znanstvenici zahvaljujući promatranju njezina središnjeg dijela koji je dosad bio nepristupačan zbog oblaka prašine što su je prekrivali, ističu autori.

'Povijest Mliječne staze upisana je u njezine najstarije dijelove, kuglaste nakupine i druge zvjezdane sustave koji su svjedoci svih promjena u našoj galaktici', rekao je Francesco Ferraro sa sveučilišta u Bologni. Kao što arheolozi ispod naslaga prašine pronalaze tragove izumrlih civilizacija, tako su astronomi kroz guste slojeve međuzvjezdane prašine promatrali središte naše galaktike u kojemu su otkrili tragove njezine prošlosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svih 360 stupnjeva VIDEO: Vidite kako izgleda čitavo noćno nebo Slika nije dostupna Fascinantne mogućnosti teleskopa Kepler Potraga za 'novom Zemljom': Kepler već ima otkrića!

Zahvaljujući najnovijem uređaju postavljenom na teleskopskom sustavu VLT (Very Large Telescope) na planini Paranal u Čileu, znanstvenici su utvrdili da su zvijezde u kuglastoj nakupini Terzan 5 nastale u različito vrijeme. Neke su rođene prije 12 milijarda godina, a novi naraštaj je nastao 6 milijarda godina poslije. Dosad se mislilo da svaka od sto pedesetak kuglastih nakupina, gustih zvjezdanih jata unutar Mliječne staze, ima zvijezde približno iste starosti.

Zamršena povijest Terzana 5 navodi na zaključak da bi on mogao biti ostatak patuljaste galaktike koja se spojila s Mliječnom stazom u početcima njezina nastanka. 'Terzan bi mogao biti prvi primjer sustava koji su sudjelovali u rađanju galaktičkih kuglastih nakupina', zaključuju Ferraro i njegovi kolege u znanstvenom časopisu Nature (Hina).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene