Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka ima stopu nataliteta kao nakon 2. svjetskog rata, jednu od najmanjih u Europi, a u utorak je savezni ured za statistiku objavio da se broj stanovnika smanjio jer je broj umrlih veći od broja rođenih, a smanjio se i broj useljenika.


Ured je potvrdio da je broj rođenih 2005. pao na 686 tisuća, najmanje od početka mjerenja 1946.

Vezani članci Roda (Foto: Dnevnik.hr) Pozitivna priča iz Međimurja: Općina iz koje se ne ide, nego se u nju dolazi Dnevnik na otocima: Ugljan (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Ovaj otok ima sasvim konkretne mjere za podizanje nataliteta: Za četvrto i svako iduće dijete daje 60 tisuća kuna!

U Njemačkoj je lani umrlo više od 830 tisuća ljudi, dodaje ured za statistiku, zbog čega je broj stanovnika pao za više od 144 tisuću. Veći pad zabilježen je samo jednom u zadnjih četvrt stoljeća.

Već treću godinu zaredom taj manjak nije nadoknadio ni broj
imigranata. Statističari su početkom ljeta objavili podatke prema
kojima je netto broj imigranata, dakle ukupan broj useljenika minus osobe koje su odselile, pao lani na 78.953, što je najmanji broj od 1998.

Ekonomisti upozoravaju da će, ne promijeni li se njemački demografski trend, najveće europsko gospodarstvo zapasti u smrtnu krizu jer će mirovine i troškovi zdravstvene skrbi rapidno narasti usporedo s rastom prosječne životne dobi stanovništva.