Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepovoljno vrijeme

NASA odgodila lansiranje raketoplana Discovery

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska agencija NASA otkazala je lansiranje raketoplana Discovery, zakazano za utorak u 01:36 sati po lokalnom vremenu, zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Novi pokušaj lansiranja Discoverya u 13-dnevnu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje, zakazan je za srijedu u 01:10 sati, po istočnoameričkom vremenu, objavile su američke TV postaje. Pod zapovjedništvom veterana Ricka Sturckowa, Discovery će u misiji STS-128 dopremiti na ISS 6.8 tona tereta u opskrbnom modulu Leonardo, koji je izradila Italija, te novu članicu posade postaje, Nicole Stott, objavila je NASA. Stott će na ISS-u zamijeniti astronauta Tima Kopru, koji je stigao s prethodnom misijom 'shuttlea' STS-127.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 16. svibnja NASA odobrila zadnje lansiranje Endeavoura Slika nije dostupna Zbog tehničkih problema Odgođeno Endeavourovo posljednje putovanje

>> NASA dovršila izgradnju svemirske rakete Ares I-X

Dicovery će na ISS dopremiti opremu za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hranu i druge potrepštine te pokretnu traku za trčanje COLBERT, nazvanu po američkom komičaru Stephenu Colbertu. Na NASA-in javni natječaj za davanje imena novom modulu ISS-a, Colbert je odgovorio pozivom svojim obožavateljima da glasuju za prijedlog da se modul nazove po njemu i pobijedio. NASA nije prihvatila takav ishod već je kasnije sama dala naziv modulu, a po Colbertu je nazvala spravu za trčanje na ISS-u kao 'utješnu nagradu' popularnom komičaru s TV-mreže Comedy Central.

>> Puno vike nizašto: Mjesec i Mars za NASU nedohvatljivi

Pilot Discoverya je Kevin Ford a specijalisti misije su Patrick Forrester, Jose Hernandez, John Olivas i švedski astronaut Christer Fuglesang. Astronauti bi tijekom boravka na ISS-u trebali izvesti tri svemirske šetnje, tijekom kojih će stari spremnik s tekućim amonijakom zamijeniti novim, 800 kilograma teškim rashladnim uređajem koji će dopremiti Discovery. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene