Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjen proračun

Puno vike nizašto: Mjesec i Mars za NASU nedohvatljivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki plan o povratu astronauta na Mjesec do 2020. nije moguć bez značajnog povećanja proračuna NASA-e, a jedini ostvariv cilj svemirskoga programa koji uključuje ljudsku posadu je Međunarodna svemirska postaja, zaključio je specijalizirani američki odbor.

Odbor za planiranje svemirskih letova s ljudskom posadom, koji je u petak Bijeloj kući predstavio svoje izvješće, zaključio je također da bi ljudska misija na Mars bila prerizična. Razvoj novih svemirskih brodova koji bi zamijenili dotrajale raketoplane i većih raketa koje bi mogle doseći Mjesec zahtjeva dodatne tri milijarde dolara godišnje, objavio je odbor kojim predsjeda Norm Augustine, bivši direktor tvrtke Lockheed Martin.

Jedini 'ljudski' svemirski program koji si NASA može priuštiti sadašnjim proračunom je poboljšana svemirska postaja koja bi ostvarivala profit na tržištu komercijalnih letova u svemir, rekli su članovi odbora. Oko polovice svojeg godišnjeg proračuna od 18 milijardi dolara NASA troši na svemirske letove ljudi raketoplanima, dogradnju i funkcioniranje svemirske postaje i na razvoj novih vozila u dugoročnom programu poznatom kao Constellation. Odbor navodi da nova američka inicijativa kojoj je cilj poslati ljude na Mjesec do 2020. nije moguća jer je desetogodišnji proračun od 108 milijardi dolara smanjen za 30 milijardi. 'To ne možemo učiniti s tim proračunom. Ovaj proračun jednostavno ne podupire istraživanja', rekla je članica odbora i bivša astronautkinja Sally Ride.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene