Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robotizirani raketoplan X37B

VIDEO: Misteriozna letjelica opet u orbiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksperimentalni robotizirani raketoplan X37B, razvijen za američko ratno zrakoplovstvo, lansiran je u subotu navečer u tajanstvenu višemjesečnu misiju, koja je ponovo potakla nagađanja da SAD razvija svemirsko oružje.

Bespilotna 'Orbitalna testna letjelica X37B', lansirana je u svemir na moćnoj raketi nosaču Atlas 5 iz Cape Canaverala na Floridi, izvijestio je američki tisak.

Američka vojska neće biti jedina koja će pratiti let minijaturnog 'space shuttlea', dugačkog devet metara s rasponom krila od 4,5 metara.  Zabrinuti ruski i kineski dužnosnici postavljali su pitanja o američkim namjerama kada je prva verzija letjelice lansirana u travnju prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni mediji Iran prvi put istovremeno lansirao tri satelita Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!"

Zbog njegove tajne prirode, neki vojni analitičari su teoretizirali da bi X37B mogao biti preteča orbitalnog oružja, sposobnog za ispuštanje bombi ili onesposobljavanje stranih satelita u orbiti. 'To je misterij, jer ga ratno zrakoplovstvo okružuje potpunom šutnjom', izjavio je Brian Weeden, stručnjak za svemirsku sigurnost za list Detroit Free Press.

Ispitivanje novih tehnologija

Dužnosnici ratnog zrakoplovstva ponudili su tek nekoliko pojedinosti o eksperimentalnoj letjelici, navodeći da ona omogućuje ispitivanja novih tehnologija, poput senzora za satelite i drugih komponenti.

X37B, koji je veličine manjeg autobusa, napaja se strujom iz solarnih kolektora, a može ostati u svemiru do 270 dana. Prvi mini raketoplan lansiran je iz Cape Canaverala u travnju 2010., a nakon 224 dana aterirao je na pistu zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji.

>> Misteriozna letjelica se vratila iz svemira!

>> 'Američka tajna letjelica vjerojatno je orbitalni špijun'

Letjelice X-37B izgrađene su u kalifornijskim pogonima tvrtke Boeing u Huntington Beachu, Seal Beachu i El Segundu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene