Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bye, bye space shuttle

NASA dovršila izgradnju svemirske rakete Ares I-X

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je u Svemirskom centru Kennedy dovršila izgradnju nove rakete Ares I-X, koja predstavlja novu generaciju u putovanju u svemir.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Njemački parlament Iznenađenje u Berlinu Njemački parlament donio zbunjujuću odluku: Ukrajini neće slati moćno oružje

Dovršetkom ovog projekta, NASA je uspjela obaviti posao puno prije probnog leta, koji je planiran za mjesec listopad. Ta raketa nosit će kapsule Orion, koje će astronautima poslužiti kao nove svemirske letjelice te time zamijeniti program space shuttlea, nakon što ga se povuče iz uporabe.

Probni let rakete obavit će se bez ljudske posade, a posljednji radovi na raketi i njezinim popratnim sadržajima završeni su 13. kolovoza na mobilnoj platformi za lansiranje, postavljenoj na Floridi. NASA je objavila i slike nove rakete, čija dužina doseže 99 metara. Njezino lansiranje zakazano je za 31. listopad, a NASA iduće godine planira space shuttle povući iz uporabe. Ares-Orion sistem trebao bi postati standardni program letova u svemir tek 2015. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene