Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najzagađenija mjesta na zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski grad u kojem se proizvodilo kemijsko oružje i grad u zambijskom pojasu rudnika bakra nalaze se među deset najzagađenijih mjesta na Zemlji, prema američkoj organizaciji za zaštitu okoliša.

Popis je pripremila neprofitna organizacija Institut Blacksmith sa sjedištem u New Yorku, upozoravajući da zbog zagađenja boluje milijarda ljudi na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dugotrajne posljedice Jeste li znali da su divlje svinje u jugoistočnoj Njemačkoj - radioktivne? Sada je otkriveno i što je tomu uzrok Manjak mjesta u vrtićima - 2 Veliki problem u Zagrebu Roditelji na mukama: "Plaćaš porez, prirez i opet ne možeš dobiti najosnovnije za svoje dijete"

Prema direktoru instituta Richardu Fulleru, zagađenje okoliša uzrok je 20 posto smrti u zemljama u razvoju. A otrovi u okolišu u tim gradovima izlažu stanovnike rizicima trovanja, obolijevanja od raka i infekcija pluća te rađanja mentalno zaostalih potomaka.

"Najveći problem je šteta koju zagađenje nanosi dječjem razvoju... a to ugrožava budućnost tih zemalja", rekao je Fuller u telefonskom intervjuu.

U Deržinsku u Rusiji, bivšem hladnoratovskom centru za proizvodnju kemijskog oružja, uključujući sarin i bojni otrov iperit, prosječan životni vijek muškaraca je 42 godine a žena 47 godina. Kemikalije iz tvornice bačene su u podzemne vodene slojeve koji lokalno stanovništvo opskrbljuju pitkom vodom, tvrdi Blacksmith.

Institut je istražio 300 zagađenih mjesta na svijetu, a deset
najzagađenijih nije rangirano jer zdravstveni podaci u nekim zemljama u razvoju nisu dostupni.

Popisom dominira nekoliko rudarskih gradova. 

"Norilsk u Rusiji također je stravičan", rekao je Fuller govoreći o industrijskom gradu izgrađenom oko radnog logora iz 1935. "Kontrola zagađenja ondje ne postoji: nikal, bakar, olovo, kadmij. Bez kontrole. Jednostavno strašno mjesto." 

U zambijskom Kabweu, jednom od šest gradova u bakrenom pojasu, razine zagađenja tla teškim metalima više su od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prosječne količine olova u krvi tamošnje djece pet su do deset puta više od razina dopuštenih u Sjedinjenim Državama.

Među deset najzagađenijih nema lokacija iz Sjedinjenih Država gdje se situacija zahvaljujući zakonima poboljšala.

"Uspjeli smo očistiti mnoge od tih horor lokacija. Pittsburgh je prije 20 do 30 godina vjerojatno stajao jednako loše kao i neke od ovih lokacija a sada je sasvim lijepo mjesto", rekao je. 


Deset najzagađenijih mjesta na planetu: 

Černobil, Ukrajina (eksplozija nuklearne elektrane)

Deržinsk, Rusija (bivši centar za proizvodnju kemijskog oružja)

Haina, Dominikanska Republika (bivši centar za reciklažu
automobilskih akumulatora - vjerojatno najveća kontaminacija olovom na svijetu - "dominikanski Černobil")

Kabwe, Zambija (rudnici bakra)

La Oroya, Peru (metalurgija, zagađenje olovom)

Linfen, Kina (rudnici ugljena)

Mailuu-Suu, Kirgistan (rudnici urana)

Norilsk, Rusija (rudnici nikla)

Ranipet, Indija (kemijska industrija)

Rudnaja Pristan, Rusija (prerađivanje olova)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene