Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivano otkriće

Liječnici i odvjetnici sve su manje inteligentni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski stručnjaci napravili su istraživanje o inteligenciji profesionalaca u velikom dijelu poslovnih grana te otkrili zapanjujuću stvar - tamošnji doktori i odvjetnici sve su manje inteligentni!

Pročitajte i ovo Liječnik u ordinaciji (Foto: Dnevnik.hr) HZZO Donesena odluka o novom načinu financiranja posebnih liječničkih dežurstava Problemi s nedostatkom liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Alarmantno upozorenje Jedna bi županija vrlo brzo mogla ostati bez gotovo pola liječnika obiteljske medicine, a to i nije najgore

Istraživanje su proveli vodeći britanski akademici, koji su proučavali socijalnu mobilnost ljudi, s ciljem utvrđivanja jesu li oni koji su rođeni u siromašnim obiteljima 70-ih godina prošlog stoljeća, manje uspješni od ljudi rođenih u pedesetim godinama istog stoljeća, piše Daily Mail. Otkrili su kako siromašna djeca u Velikoj Britaniji, u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, s obzirom na to da zbog tadašnje reforme srednjoškolskog obrazovanja, nisu imala mogućnosti izučiti se i zaposliti u vrhunskim profesijama, poput odvjetništva ili medicine.

Bogata djeca nisu nužno i talentirana

Umjesto njih, mjesta su popunila djeca iz bogatih obitelji, no ona nisu uvijek i nužno prirodni talenti za top profesije, što je istraživanje na koncu i pokazalo. Mehanizam istraživanja baziran je na testovima inteligencije provedenim nad djecom u dobi od 10 i 11 godina rođenom 1958. i 1970. godine. Dok je 10,5 posto ispitane djece iz 1958. godine postiglo rezultate za iznadprosječnu inteligenciju (između 110 i 140 bodova na IQ testu), njih 7,5 posto postiglo je taj rezultat u generaciji iz 1970. godine. Samo nekolicina ispitanika u malom broju profesionalnih zanimanja, pokazala je istu razinu u oba razdoblja, a u te profesije, takozvanog 'nižeg statusa', spadaju znanost, tehničke profesije, umjetnost i novinarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene