Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 godina od otkrića

Lightshow na ruševinama Machu Picchua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proslava 100. godišnjice otkrića 'izgubljenog grada Inka' Machu Picchua završena je spektakularnim osvjetljenjem ruševina svetog grada i nastupom peruanskih pjevača i orkestra.

Na osvjetljenoj citadeli u pratnji Simfonijskog orkestra Cusco nastupila je peruanska pjevačica Tania Libertad, a tradicionalna ceremonija je održana na kečuanskom jeziku, drevnom jeziku Inka. Peruanski glumac koji je glumio kralja Inka Pachacuteca (1438–1472), koji je i izgradio Machu Picchu, vodio je 'obojanu' plesnu ceremoniju i Pachamami (majci Zemlji), najvažnijem Inka božanstvu, nudio darove u skladu s tradicijom.

Pročitajte i ovo Izvanredno stanje zbog vala nasilja u Ekvadoru Na granici s Ekvadorom Još jedna zemlja proglasila izvanredno stanje: Razbuktava se val nasilja, stiže vojska kao potpora Slika nije dostupna Čeka dozvolu da otvori vrata Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

Na proslavi je bio i predsjednik Perua Alan Garcia, koji je također zaplesao.

 

Smješten u peruanskom dijelu Anda na visini od 2.350 metara nadmorske visine Machu Picchu je izgrađen u 15. stoljeću, no ostao je skriven sve do 1911. godine kada ga otkrio američki arheolog Hiram Bingham. Ipak, u posljednje vrijeme peruanski povjesničari tvrde kako je Machu Picchu ustvari otkrio lokalni farmer Agustin Lizarraga i to čak devet godina prije Binghama.

Zidine Machu Picchua izgrađene su od orijaških blokova kamena što je fascinantno jer se zna da Inke nisu poznavali ni kotač ni željezno oruđe. Analizom je utvrđeno da su blokovi savršeno izrezani u kamenolomima i da su se završni radovi obavljali na samom gradilištu.

Machu Picchu je 1983. upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine, a 2007. je izabran kao jedno od Sedam novih svjetskih čuda. Godišnje ga posjeti više od 800.000 turista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene