Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hakeri iz grupe Anonymous navodno pripremaju veliki napad na Zuckerbergovu društvenu mrežu te žele 'uništiti' Facebook


Na internetu su se intenzivirale glasine oko' Operacije Facebook' koju hakerska grupa Anonymous navodno namjerava pokrenuti 5. studenog. Ova operacija ima cilj uništiti najpopularniju društvenu mrežu na svijetu koju danas, prema posljednjim službenim podacima, koristi više od 750 milijuna ljudi diljem svijeta.

Vezani članci Slika nije dostupna Anonymousi ismijavaju američke obavještajce: "Uopće ne razumiju što je hakiranje, to je mogao učiniti i 14-godišnjak" Slika nije dostupna Što stoji iza legendarne maske pod kojom se kriju Anonymousi

Prema videozapisu koji je objavljen na YouTubeu, glavni razlog zbog kojeg hakeri žele uništiti Zuckerbergovu mrežu jesu loše postavke privatnosti (s kojima korisnik upravlja samo djelomično) te 'činjenica' da 'Facebook prodaje informacije o korisnicima vladinim agencijama i daje pristup informacijama sigurnosnim kompanijama kako bi mogle špijunirati ljude diljem svijeta'.

Također, ističu da sve što korisnici rade na Facebooku zauvijek ostaje na ovoj društvenoj mreži te da, bez obzira na postavke privatnosti i brisanje računa, osobni podaci koje su korisnici pohranili na ovoj društvenoj mreži zauvijek ostaju na njoj pa ako i 'izbrišete' račun naknadno ga je lako ponovno aktivirati i vratiti sve ranije podatke.

U objavljenom videozapisu kaže se i da Facebook o nama zna više nego naša obitelj, što za mnoge korisnike ove društvene mreže i nije daleko od istine te se ti podaci lako mogu iskoristiti protiv samih korisnika. No, kako na internetu ne možemo pronaći previše informacija o planu napada na Facebook pitanje je koliko ima istine u ovim glasinama.

Naime, osim samog videozapisa kojeg je mogao postaviti bilo koji korisnik te rasprava na nekim forumima, na nekim glavnim komunikacijskim kanalima hakera iz Anonymousa – barem onima koji su dostupni javnosti, ne možemo naći informacije o ovoj operaciji, odnosno pozive drugim hakerima, tj. haktivistima da se pridruže napadu na najveću društvenu mrežu na svijetu.

Također, ako i planiraju napad u studenom nema previše smisla da se te informacije objavljuju ovako rano i time pripreme Zuckerberga i ekipu na napad.

S druge strane, poznajući dosadašnji 'rad' haktivista iz Anonymousa, Facebook se zaista čini idealnom metom za napad jer se, pogotovo zbog postavka privatnosti kojima ne možemo samu u potpunosti upravljati, protivi njihovoj filozofiji slobodnog interneta.

Ipak, čini se nemogućim da će netko baš 'uništiti' Facebook, no i sam napad zbog kojeg neko vrijeme korisnici ne bi mogli pristupiti ovoj društvenoj mreži ili pogotovo ako bi se domogli nekih osobnih informacija ili lozinki s fejsa , snažno bi odjeknuo u javnosti i natjerao mnoge korisnike da se zapitaju koliko je Facebook zapravo siguran tj. koliko je sigurno dijeliti sve svoje podatke na ovoj mreži.

Autori poruke na YouTubeu poručuju nam da je 5. studenog dan koji će ući u povijest, a na mreži smo naišli i na komentar da se Anonymousi moraju požuriti s napadom jer, s obzirom na sve više uhićenja hakera, do tada više nitko od njih neće biti na slobodi pa u Facebooku nemaju razloga za strah.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju