Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokora internetskog diva

Google: Oprostite za Buzz, pogriješili smo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google tek nakon što je pustio u javnost svoju društvenu stranicu Buzz, već se morao ispričati za teške propuste i povrede privatnosti svojih korisnika.

Grešku su priznali BBC-ju, nakon žestokih reakcija korisnika, koji su izrazili veliku zabrinutost za privatnost svojih podataka, tijekom korištenja Buzz-a. U Googleu su istaknuli kako 'svim naporima' rade na otklanjanju novonastalih problema, a Buzz je isto tako testiran kako interno, tako i eksterno, zaobilazeći uobičajenu proceduru testiranja u takozvanom Google Trusted Tester programu. To je zapravo mreža korisnika koju čine prijatelji i obitelji zaposlenika Googlea, koji dobivaju povjerljiv pristup Googleovim proizvodima, prije nego li se oni plasiraju i ostalim korisnicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova era učenja Otkrijte najbolje stranice za e-učenje! Slika nije dostupna Hrvatske vode Nakon tjedan dana upozoravanja maknuli Sanadera sa stranice

'Testirali smo Buzz interno već neko vrijeme. Naravno, povratne informacije 20.000 internih korisnika nije niti usporedivo sa svim korisnicima Gmail-a u svijetu', rekao je Todd Jackson, menadžer zadužen za BUzz u Googleu. Dodao je kako je svjestan da su deseci milijuna korisnika društvenih stranica s pravom ljuti te izrazio svoje duboko žaljenje. 'Znamo da trebamo popraviti stvari', zaključio je.

Buzz birao listu prijatelja umjesto korisnika

Buzz je lansiran 9. veljače i taj je servis integriran u Gmail te dozvoljava korisnicima postavljanje statusnih poruka, dijeljenje sadržaja te čitanje i komentiranje poruka prijatelja i drugih korisnika. Problem koji je odmah izazvao zabrinutost kod korisnika, bio je Googleova odluka da automatski dodijeli korisnicima gotov krug prijatelja, koji su određeni prema frekventnosti razmjene e-mail poruka s njima. Ukoliko se u postavkama to odmah ne promijeni, lista je odmah postala javna i dostupna svima.

Sasvim novo iskustvo...

Google je time želio korisnicima pružiti sasvim novo iskustvo u komuniciranju, no stručnjaci za privatnost na internetu, odmah su reagirali i upozorili na manjkavosti takve odluke. Ponajviše za novinare i poslovne tvrtke. 'Da radim za iransku ili kinesku vladu, odmah bi uposlio čitavu vojsku 'geekova' da provjere Google Buzz profile za političke aktiviste te da provjere njihove eventualne veze, koje nisu poznate vladinim organizacijama', istaknuo je Evgenij Morozov, bjeloruski istražitelj i blogger.

Pritužbe i bijes urodili su plodom pa je Google poručio da će Buzz odsad samo predlagati liste prijatelja. Isto tako kompanija je najavila i da će omogućiti jednostavnije brisanje Buzza, kao i osigurati da se korisnički računi automatski ne spajaju s online Picasa foto albumima i podacima, koje korisnici pospremaju u njihove Google reader profile.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene