Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud pravde izveo je udar protiv ACTA-e odbacivši zahtjev belgijske organizacije za zaštitu prava glazbenika za nadzorom i filtriranjem piratskog sadržaja na društvenim mrežama i internetu.


Europski sud pravde iz Luksemburga donio je odluku koja se neće svidjeti organizacijama koje zagovaraju uvođenje ACTA-e i svim onima koji žele uvesti nadzor nad internetskim stranicama i društvenim mrežama.

Vezani članci Hrvatski premijer Andrej Plenković i belgijski premijer Alexander De Croo Plenković s belgijskim premijerom: ''Cilj je imati bržu isporuku cjepiva kako bi osigurali slobodnije kretanje ljudi'' Slika nije dostupna Kim Dotcom pušten iz zatvora u kućni pritvor

Naime, odlučili su da nitko ne može natjerati vlasnike internetskih stranca i društvene mreže na instaliranje filtara koji bi trebali spriječiti postavljanje piratskog materijala poput glazbe, videozapisa i sličnog sadržaja na društvene mreže.

Iako bi takvi filtri mogli spriječiti postavljanje takvog sadržaja, jasno je da bi se njihovim instaliranjem u potpunosti narušila privatnost korisnika jer bi se na taj način mogle pratiti i druge korisničke aktivnosti na internetu, što je apsolutno neprihvatljivo.

Ova odluka odnosi se na slučaj iz 2009. godine kada je belgijska kompanija za zaštitu autorskih prava glazbenika (SABAM) tužila društvenu mrežu Netlog tražeći od nje da zaustavi postavljanje glazbe i videozapisa kojima se krše autorska prava te su od njih tražili tisuću eura dnevno za svaki dan u kojem ne provedu ovu odluku.

Ukratko, od ove su društvene mreže tražili da nadzire aktivnosti svojih korisnika i zabranjuje im postavljanje pjesama i video sadržaja.

Konačna odluka donesena je tri godine poslije – taman u vrijeme kada su internetski korisnici ustali protiv ACTA-e i kada su mnoge zemlje iz EU odlučili zamrznuti ratifikaciju tog sporazuma (ali tek nakon što su se pobunili građani) tako da je ovo još jedna pobjeda u borbi za korisnička prava i novi poraz svih onih koji autorska prava i intelektualno vlasništvo žele zabraniti na način da ugroze privatnost internetskih korisnika.

U Netlogu kažu da je ova vijest odlična za 'otvorenost i neutralnost koja je i omogućila ovako velik uspjeh interneta', dok u SABAM-u kažu da će i dalje tražiti alternativne načine za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva na društvenim mrežama i internetu.