Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crveno more se povećava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crveno more se povećava i u budućnosti bi moglo narasti do veličine oceana te promjeniti kartu Afrike i Saudijske Arabije. Pukotina od osam metara, duga oko 60 kilometara, pojavila se uz rasjed u pustinjskom dijelu Etiopije. Najzanimljivije je to da je nastala u samo tri tjedna.

Upravo ta pukotina i razdvajanje afričke i arapske ploče svjedoče kako dolazi vrijeme nastanka novog oceana. Geolozi vjeruju kako svjedoče tektonskom procesu sličnom onom od kojeg je nastao Atlantski ocean kada su se ploče pomicale milijunima godina nakon čega su nastali današnji obrisi kontinenata.  

Pročitajte i ovo Napad u Jemenu (Foto: AFP) Zračni napad U napadu na jemensku luku 26 poginulih, UN upozorava: "Radi se o ratu protiv djece u Jemenu" Crveno more (Foto: AFP) Nove prijetnje Izrael upozorio Iran da će vojno odgovoriti ako zatvori ključni tjesnac Crvenog mora

Precizno kretanje i brzinu pomicanja tla teško je prognozirati. Satelitske snimke pokazuju kako razvoj nije tekao glatko, već u seriji naglih pucanja tla. Čini se kako će se afrička i arapska ploča sve više razdvajati, a more će ući sve dublje u kopno. 

Eritreja i istočna Etiopija koje pripadaju Africi, ali se nalaze na arapskoj ploči, razdvojit će se u procesu pomicanja tla.  

Istraživaći iz satelita promatraju regiju Afar gdje je vidljiv aktualni primjer Zemljinog procesa razdvajanja kontinenata. Tako najnovija istraživanja pokazuju kako će na tom mjestu nastati novo more, ili, kako vjeruju istraživači, novi ocean.

Upotrijebili su satelite i satelitske snimke kako bi dokazali da je pukotina od osam metara duž 60 kilometarske linije nastala u svega tri tjedna. To je prvi put da je kretanje tla tako detaljno promatrano.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene