Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronomi otkrili superbrze egzoplanete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna astronomska ekipa otkrila je najmanje pet novih egzoplaneta s dosad nepoznatim osobinama, budući da svoju zvijezdu obiđu za manje od Zemljina dana, navodi se u tekstu koji će u četvrtak objaviti britanski znanstveni časopis Nature.


Kailash Sahu iz Space Telescope Science Institutea u Baltimoreu (Maryland, SAD) i njegovi američki, čileanski, švedski i talijanski kolege misle da je možda riječ o novoj skupini planeta koje su nazvali 'planeti sa superkratkim vremenom kruženja' oko zvijezde (USPP, prema engleskoj kratici).

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Jesmo li sami u svemiru? OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b

U posljednjem desetljeću astronomi su otkrili više od 200 planeta koji kruže oko zvijezda izvan našeg Sunčeva sustava. Najbržima za obilazak treba između 1,2 do 2,5 dana.


Sahu i njegova ekipa usmjerili su pozornost na dio središnjeg diska, dijela naše Mliječne staze gusto napučenog zvijezdama, u zviježđu Strijelca. Pomoću svemirskog teleskopa Hubble tu su otkrili 16 potencijalnih egzoplaneta.

Do otkrića su došli metodom tranzita: astronomi promatraju
egzoplanete dok prolaze ispred svoje zvijezde, što dovodi do manjeg, ali opetovanog pada njezina intenziteta.

Postojanje egzoplaneta sada treba potvrditi drugom metodom koju nije uvijek moguće primijeniti, ali Sahu i njegova ekipa su sigurni da će najmanje 7 od 16 otkrivenih tijela biti planeti, a ne zvijezde s manjom masom, takozvani smeđi patuljci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene