Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna astronomska ekipa otkrila je najmanje pet novih egzoplaneta s dosad nepoznatim osobinama, budući da svoju zvijezdu obiđu za manje od Zemljina dana, navodi se u tekstu koji će u četvrtak objaviti britanski znanstveni časopis Nature.Kailash Sahu iz Space Telescope Science Institutea u Baltimoreu (Maryland, SAD) i njegovi američki, čileanski, švedski i talijanski kolege misle da je možda riječ o novoj skupini planeta koje su nazvali 'planeti sa superkratkim vremenom kruženja' oko zvijezde (USPP, prema engleskoj kratici).

Vezani članci Slika nije dostupna ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta Slika nije dostupna Da, doista postoji!

U posljednjem desetljeću astronomi su otkrili više od 200 planeta koji kruže oko zvijezda izvan našeg Sunčeva sustava. Najbržima za obilazak treba između 1,2 do 2,5 dana.


Sahu i njegova ekipa usmjerili su pozornost na dio središnjeg diska, dijela naše Mliječne staze gusto napučenog zvijezdama, u zviježđu Strijelca. Pomoću svemirskog teleskopa Hubble tu su otkrili 16 potencijalnih egzoplaneta.

Do otkrića su došli metodom tranzita: astronomi promatraju
egzoplanete dok prolaze ispred svoje zvijezde, što dovodi do manjeg, ali opetovanog pada njezina intenziteta.

Postojanje egzoplaneta sada treba potvrditi drugom metodom koju nije uvijek moguće primijeniti, ali Sahu i njegova ekipa su sigurni da će najmanje 7 od 16 otkrivenih tijela biti planeti, a ne zvijezde s manjom masom, takozvani smeđi patuljci.