Arktički morski led se topi tri puta brže nego što su predviđali mnogi znanstvenici, izvijestili su američki istraživači.


Znanstvenici u Nacionalnom središtu za atmosferska istraživanja i Sveučilište Colorado u Boulderu zaključili su kako se arktički morski led smanjivao po stopi od 7,8 posto po desetljeću između 1953. i 2006.

Vezani članci Greta Thunberg (Foto: Johannes EISELE / AFP) Mladi diljem svijeta na ulicama zbog klimatskih promjena. Greta Thunberg: "Klimatska kriza nije nestala, situacija je još hitnija" Lidija Srnec i Barbara Štrbac Stručnjakinja o klimatskim promjenama: "Usporedbe radi - kad ste zdravi, vaša je temperatura ispod 37. Ako poraste za stupanj, bolesni ste"

Za razliku od toga, 18 računalnih modela koje je koristio Međuvladin panel o promjeni klime (IPCC), UN-ova skupina za istraživanje klime, procijenilo je prosječnu stopu smanjivanja na 2,5 posto po desetljeću u istom razdoblju, kazali su istraživači.

Međunarodni izaslanici se okupljaju ovoga tjedna u Bangkoku u Tajlandu kako bi izradili konačno izvješće IPCC-a. Kako promatranja navedena u novoj studiji tako i predviđanja IPCC-ovih računalnih modela su za rujan, kada je morski led na Arktiku na niskoj razini tijekom godine.