Agoniju proživljavaju i deseci učenika iz benkovačkog zaleđa, koji svakodnevno moraju satima putovati do škole. Akcija 'Želimo znati' ide dalje.


Vukšić je selo u benkovačkom zaleđu gdje na oko 1.000 mještana ima 80 osnovnoškolaca. Najbliža škola je u Benkovcu i djeca do tamo svakodnevno putuju tridesetak kilometara u oba smjera. Njihova škola još je od rata porušena. Kad je prije dvije godine počela obnova, radovi su morali stati iz bizarnih razloga.

Vezani članci Mirena Maljković, učiteljica Predstavljen novi model nastave, pojedini učitelji su zgroženi: ''Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica Informatike za 50 posto'' Miro Bulj Bulj pisao Plenkovićevu ministru: ''Butkoviću, je li Vas sramota da našu djecu prevoze 30 godina stari autobusi, stariji od Biblije?''

>> Kampanja 'Želimo znati' u mjesec dana riješila tri problema

Obnova je stala nakon što je građevinska tvrtka zadužena za radove propala. No problem nije u tome, jer u Hrvatskoj se svakodnevno zatvaraju tvrtke, mještanima nije jasno zašto nije raspisan novi natječaj kako bi se radovi povjerili drugom izvođaču. Svakodnevno putovanje do škole u lošem autobusu nije jedini problem ove djece. Gotovo svakodnevno zbog putovanja izgube i po devet sati na školu, nemaju dovoljno vremena za učenje, pa ni za igru, a s obzirom da moraju ručati prije podneva, kućama dolaze gladni, a zimi se često i razbolijevaju. Njihovi roditelji prije 30-ak i više godina do škole su išli pješice i nisu ni pomišljali da će i njihova djeca imati sličnu sudbinu.

>> VIDEO: Djeca iz Mirkovaca dobit će semafor

Gužvanje u dva autobusa, potpuno neuredan dnevni ritam i dolazak na nastavu u zadnji čas. To je sudbina oko 80 osnovnoškolske djece iz Vukšića. Najbliža škola 15- tak je kilometara daleko u Benkovcu. Roditelji već gube strpljenje. 'Djeca se zimi smrzavaju. Pogotovo ova manja, od prvog do petog razreda. Mislim da je krajnje vrijeme da na našoj školi u Vukšiću počnu radovi', rekao je Mario Ledenko.

S firmom propalo i dječje veselje

Obnova u ratu srušene vukšićke osnovne škole počela je prije dvije godine, no poduzeće koje se obvezalo izgraditi školu iznenada je bankrotiralo. 'To je poduzeće propalo na razočaranje svih mještana', dodaje Ledenko. S poduzećem je propalo i dječje veselje. Njihova nesuđena škola u Vukšiću nalikuje vojnom bunkeru. A oni i njihovi roditelji ostali su na stotinu muka. Miroslav Marić ima četvoro školske djece.

>> Učenici derutne škole u novoj dvorani

'Loše je što oni već prije podne moraju ručati. To im je poremetilo ritam', rekao je Marić. Školski dan traje od 11 ujutro do osam navečer, kad se napokon vrate kućama. Pitaju se i sami kad učiti, kad se igrati. No i u ovakvim uvjetima, odlikaša ima. 'Zbog ovog autobusa izgubimo cijeli dan u školi', rekao je Martin, koji unatoč tome prolazi s odličnim.

>> Kad put do učionice postane noćna mora

Autobusna stanica, drndavi autobus i izgubljen cijeli dan, sudbina je osnovnoškolaca u Vukšiću. U njihovoj školi još neće zazvoniti školsko zvono. Bili bi sretni kad bi barem zabrujali bageri. Političari kao i obično ususret izborima daju obećanja, ali ovi ljudi ne mogu prihvatiti da dosad nije raspisan novi natječaj, kad već postoji novac za obnovu. Ne žele vjerovati obećanjima, ali se nadaju da će njihova djeca uskoro imati normalno djetinjstvo, a u to će biti sigurni tek kad na školskom terenu ugledaju građevinare.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju