Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potaknuti inicijativom Nove TV

Uspjeh akcije Želimo znati: SDP najavljuje izmjenu zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija Želimo znati Nove TV bilježi novi uspjeh. Nakon inzistiranja na rješavanju problema neproftnih udruga kao primjerice Dinamo koje zarađuju milijune, a od kojih država nema koristi stižu konkretni potezi.

Dok vlada obećava razmotriti izmjenu zakona o udrugama i zakona o sportu, SDP već piše izmjene čak tri potrebna zakona za reguliranje sive zone. Mi i dalje želimo znati do kad će država pojedincima tolerirati bogaćenje bez plaćanja poreza iza krinke neprofitnih udruga. Treba uvesti reda u udruge, ali i hrvatski sport. Poručuje to SDP potaknut našom akcijom Želimo znati. Milijuni kuna koji se umjesto u državnu blagajnu kroz porez na dobit slijevaju u neprofitnu udrugu Dinamo slika je koja se mora promijeniti.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Slika nije dostupna Istražili smo Kako je moguće? Zarađuju milijune, a ne plaćaju porez

Vrtoglavi iznosi od nogometnih transfera slijevaju se u lisnicu Neprofitne udruge Dinamo, a u proračun ni kune. 'Mislimo da bi trebalo podjeliti amaterske klubove od profesionalnih i definitivno klubovi koji ostvaruju profite ne mogu se nazivati neprofitnima i tako izbjegavati plaćanje jedne vrste poreza,' rekla je Milanka Opančić. Tek nakon brojnih upita ministar u vladi zadužen za sport misli da su promjene potrebne.

>> Kako je moguće? Zarađuju milijune, a ne plaćaju porez

'Ideja je naravno da zakonom svi klubovi se preoblikuju i postanu dioničarska društva,' rekao je ministar Radovan Fuchs. No od izmjena zakona o sportu zasad nema ni jednoga slova. Zato se ponudila najača oporbena stranka. 'Čini mi se da bi se sada moglo naći rješenje da se od svih klubova zatraži da budu dioničko društvo jer tako podliježu jednoj drugoj poreznoj politici,' dodala je Opančić. Dioničko društvo trenutašno je jedino Hajduk. I to u većinskom vlasništvu grada. I kao takvi za razliku od Dinama koji je neprofitna udruga građana obveznici su svih poreza.

Na pitanje je li sustav u Hrvatskoj tako napravljen namjerno ili nečijim propustom Milanka Opačić kaže da se 'puno toga u Hrvatskoj odlijeva iz proračuna zbog nereda i nekonzistentnog sustava'. A takav sustav neke stavlja u privilegirani položaj, a državu zakida za milijune. 'Ne bih rekao da su privilegirani ja mislim da je sve to u procesu da se dovede reda u funkcioniranje sporta,' rekao je Fuchs. Reda nema. Priznanja ne nedostaje. Sve stane. Na pitanju kada će se siva zona riješiti.Na pitanje kada možemo čekivati donošenje tog zakona Fuchs nas je usmjerio na nogometni savez. 'I oni su odgovorni za preoblikovanje u skladu sa zakonom o sportu,' dodao je ministar Fuchs. I tako se prebacuje odgovornost. No zakone kroji Vlada, a ne nogometni savez. I Vladini zakoni određuju pravila ponašanja.

>> Želimo znati: Tko i zašto ne plaća porez na dobit?

'Vaša akcija je nešto dobro da zajedno pomognemo Vladi da uvidi promašaje u regulativi i da to zajedno pokušamo riješiti,' rekla nam je Opačić. Pratit ćemo i SDP-ovo obećanje kao i sva Vladina vezana za ovu temu jer želimo znati zašto Vlada žmiri pred serviranim novcem i do kada.

Želite li se i vi uključiti u našu akciju, imate li kakvu temu za našu rubriku slobodno nam pišite na zelimoznati@novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene