Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se izmjena zakona

Želimo znati: Tko i zašto ne plaća porez na dobit?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad novca nema zaboravljaju se predizborne verbalne bravure. Ipak, svi u Hrvatskoj ne plaćaju prema zaradi. Izuzeti su ionako bogati mešetari iz nogometa.

Milijuni kuna vrte se kroz nogometne transfere, a ni kune u državni proračun. Sportska društva, nogometni klubovi i Udruge, a među njima je i Dinamo, nisu obveznici poreza na dobit. Ministarstvo uprave obećava promijeniti zakon, a konačno se, iako nevoljko oglasio i ministar financija Ivan Šuker. Croatia Sesvete kao i Varteks osim što su ovoga tjedna u centru afere također su udruge građana jednako kao i Dinamo te ne plaćaju porez na dobit. I oni su imali transfere.

Antun Palić iz Croatie Sesvete prešao je u Inter Zaprešić za 50 tisuća eura. Gordan Golik z Varteksa u Lech Posen za 250 tisuća eura, a Kruno Ivančić iz Croatie Sesvete u Dinamo za 500 tisuća kuna. Država od toga nije imala ništa. 'Cijelo vrijeme se govori o porezu na dobit. Neprofitne organizacije to ne plaćaju ali svaka isplata koja ide s računa obračunava se PDV i to se plaća,' izjavio je ministar Ivan Šuker. No PDV i porez na dohodak mrvice su u odnosu na porez na dobit od kojeg država nema koristi.

Ponovimo, Luka Modrić Dinamu je donio 21 milijun eura, Eduardo da Silva 15 milijuna, Vedran Čorluka 13, a posljednji Dejan Lovren 8 milijuna eura.
Ukupno je to 57 milijuna eura ili 416 milijuna kuna.
Da je na te iznose plaćen porez na dobit država bi zaradila  čak 83 milijuna kuna. S ostalim transferima iznos se penje iznad milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

To da li obrću milijune ili ne ovisi o njihovoj sposobnosti netko tko ima takav odblik ne znači da mora mijenjati pravni oblik kako bi bio pošteniji,' rekao je Damir Vrbanović, Direktor NK Dinama. 'Onda treba mijenjati cijeli sustav onda je to zakon o športu treba odijeliti profesionalizam od neprofesionalizma i odlučiti se na zakon kakav imaju europske zemlje,' rekao je ministar Šuker. Ministar Šuker ne želi se zaletiti i obećati izmjenu zakona, a on bi to kao ministar financija i potpredsjednik vlade, mogao.

'To je vrlo zločesto tražiti izmjene radi samo jednog jedinog kluba. Da Dinamo nije tako uspješan nitko ne bi postavljao pitanje vrijedi li zakon ili ne,' rekao je Vrbanović. No i postojeći zakon koji Udruge oslobađa plaćanja poreza na dobit predviđa i iznimke. 'Iznimno ako obavljaju gospodarstvenu djelatnost, a neoporezivanje dovodi dostjecanja neopravdanih povlastica na tržištu, Porezna uprava će na vlastitu inicijativu ili na prijedlog drugih poreznih obveznika ili druge zainteresiraneosobe, rješenjem utvrditi da su navedene osobe obveznici poreza na dobit za tu djelatnost,' stoji u Zakonu.

Postoje udruge građana koje plaćaju porez na dobit. Koje su to najstrože je čuvana tajna. Dinamo to nije, a definitivno je u povlaštenom položaju u odnosu na konkurenta primjerice Hajduk koji je dioničko društvo. Privatizacija Dinamu ne pada na pamet. 'Sigurno u ovom trenutku to nije idealno rješenje, kada dođu bolja vremena sigurno da,' rekao je direktor NK Dinama, Damir Vrbanović. Dinamo je u Hrvatskoj više od nogometnog kluba. On je brend, institucija i možda im zato država ponekad progleda kroz prste, no dokad i zašto?

Zakon o udrugama obećao je izmijeniti ministar Mlakar do jeseni, a o zakonu o sportu resorno ministarstvo izbjegava govoriti. No, mi ćemo nastaviti inzistirati jer Želimo znati zašto su pojedinci privilegirani pa ne moraju plaćati porez na dobit.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene