Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici otkrili dio mozga odgovoran za pušenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su identificirali dio mozga koji smatraju ključnim za ovisnost o pušenju ... pomogli su im slučajevi pušača koji su preživjeli moždani udar i ? prestali pušiti!

Što bi bilo kada bi odvikavanje od pušenja bilo jednostavno kao da se pritisne prekidač? Dr. Antoine Bechara i njegovi kolege  sa Sveučilišta Iowe i Sveučilišta Južne Kalifornije - izvješćuju da su otkrili upravo takav prekidač u mozgu dugogodišnjih pušača koji su odjednom izgubili želju za cigaretom nakon što su pretrpjeli moždani udar.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

 "Pacijenti su se osvijestili nakon moždanog udara i otkrili da više uopće ne čeznu za cigaretom, da im pušenje uopće ne nedostaje ... kao da se pritisnuo prekidač," kaže dr. Bechara.

Znanstvenici su ustanovili da se u svim takvim slučajevima radilo o pacijentima kod kojih je moždani udar pogodio točno jedan određeni dio mozga. "Oštećenje u tom određenom području mozga  nazvanom inzula ? dalo je 136 puta veću vjerojatnost da će pacijent prestati pušiti i to bez ikakvih napora," kaže Antoine Bechara.

Kako piše u njihovom izvješću, u časopisu "Science", inzula je područje mozga za koje se zna da je važno u našem doživljavanju emocija i osjeta. Znanstvenici kažu da bi ovo otkriće moglo rezultirati novim lijekovima ili neinvazivnim načinima liječenja psihološke ovisnosti o pušenju ... one koja se ne da obuzdati terapijom nadomještanja nikotina.

U planu su daljnja istraživanja eventualne veze između inzularnog područja mozga i drugih ovisničkih ponašanja, poput zlouporabe alkohola i droga, ili pretjeranog konzumiranja hrane.

Dr. Bechara kaže da na temelju svojih istraživanja smatra da bi terapija nadomještanja osjetilnih elemenata pušenja poput cigareta bez nikotina mogla biti uspješnija pri odustajanju od pušenja nego što su različite nikotinske žvakače gume ili kožni naljepci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene