Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zlostavljenje i zanemarivanje vodi djecu u depresiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod fizički zlostavljane i zanemarivane djece veća je mogućnost da kad odrastu postanu teško depresivne osobe, ustanovili su američki znanstvenici, upozoravajući na hitnu potrebu testiranja zlostavljane djece na potencijalni rani razvoj depresije.

Takva djeca, zaključili su znanstvenici, imaju 59 posto više izgleda da u starijoj životnoj dobi obole od teške doživotne depresije nego djeca koja nisu bila zlostavljana. Rezultati istraživanja što su ih proveli znanstvenici sa Sveučilišta Newark u američkoj državi New Jersey, na čelu s voditeljicom dr. Cathy Spatz Widom objavljeni su u ovomjesečnom izdanju časopisa Archives of General Psychiatry.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Ranija su istraživanja povezivala zlostavljanje i zanemarivanje djece s kasnijom pojavom depresije, no znanstvenici ističu kako je ovo prva studija koja pokazuje kako je depresija izravna posljedica zlostavljanja.

"Rezultati do kojih smo došli ističu potrebu otkrivanja i liječenja
dugoročnih psiholoških efekata zanemarivanja i zlostavljanja djece", ocijenila je dr. Spatz Widom. Ona je s kolegama provela istraživanje na 680 zlostavljane djece u dobi do 11 godina, usporedivši ih s 520 djece slične dobi, spola i društvenog statusa. Razvoj obiju grupa praćen je do njihove 29. godine života. Pokazalo se da kod djece koja su bila zlostavljana, zanemarivana ili i jedno i drugo, imaju 75 posto
veći rizik od razvoja teške depresije u zreloj životnoj dobi. 

"Također smo utvrdili da se depresija kod mnoge zlostavljane i zanemarene djece počinje razvijati već u ranom djetinjstvu, a tu svakako možemo odmah nešto poduzeti". rekla je dr. Spatz Widom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene