Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zeleni čaj kojeg se pije u obliku pića ili kapsula sa jednim od najvažnijih sastojaka toga čaja - katehinima mogao bi pridonijeti smanjivanju lošeg kolesterola, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo gotovo tisuću i pol osoba.


No istraživači upozoravaju da ta metoda sama ne može liječiti povišeni kolesterol.

'Ukoliko netko već uzima lijek za kolesterol treba ga se i dalje držati a ne zamijeniti ga zelenim čajem', kaže voditeljica istraživanja Olivia Phung s kalifornijskog sveučilišta koja ističe da bi dodavanje zelenog čaja prehrani mogao postati jedan od načina da se poboljšaju razine kolesterola u krvi.

U okviru istraživanja analizirano je više ranijih istraživanja u kojima su ispitanici bili podijeljeni u skupine koje su od nekoliko tjedana do šest mjeseci pile zeleni čaj odnosno kapsule, dok je dio pio obojanu vodu odnosno kapsule koje nisu sadržavale katehine.

Rezultati pokazuju da je postignuto malo smanjenje kako ukupnog kolesterola tako i lošeg kolesterola kod prve dvije skupine ispitanika. Također je uočeno da je pijenje zelenog čaja bilo učinkovitije od kapsula s katehinima.

Vezani članci PR Što naše srce i krvne žile posebno vole i kako im pomoći? Svjetski dan zdravlja (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) U subotu besplatno na Cvjetnom trgu možete izmjeriti kolesterol, provjeriti zdravlje prostate..

>>Zeleni čaj smanjuje simptome depresije

Rezultati su objavljeni u časopisu američkog udruženja za dijetetiku. (Hina)