Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva dvadeset i četiri sata života najkritičnija su za bebe, a njih više od milijun u svijetu umre u tom prvom danu života, doznaje se u utorak iz izvješća nevladine udruge Save the Children (Spasite djecu) koja poziva vlade da poduzmu potrebne mjere kako bi se spriječili tragični ishodi.


Izražavajući zadovoljstvo što je dječja smrtnost do pete godine života od 1990. prepolovljena (6,6 milijuna u odnosu na prijašnjih 12,6 milijuna), ta nevladina udruga žali što se malo pažnje posvećuje borbi protiv smanjenja smrtnosti novorođenčadi u najranjivijem trenutku: po rođenju i tijekom prvog mjeseca života.

Vezani članci PR Tvrtka Samsung je provela analizu promjena navika spavanja tijekom pandemije Andrej Plenković, Vili Beroš Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

Izvješće kaže da bi se polovica smrtnih slučajeva mogla spriječiti kada bi majke i bebe imale pristup besplatnoj zdravstvenoj skrbi i obučenim primaljama.

Ovo je čovjek koji je spasio živote više od 2 MILIJUNA novorođenčadi!

Po izvješću, godine 2012. je u prvih 28 dana nakon rođenja umrlo 2,9 milijuna beba, od čega jedan milijun u prva 24 sata života. "To je žalosno i neprihvatljivo", poručuje Save the Children.

"U brojnim slučajevima manji, ali ključni zahvati mogu spriječiti smrtni ishod ", dodaje ta nevladina udruga u svom izvješću. U njemu se također ističe da svake godine 40 milijuna žena rađa bez ikakve pomoći primalje ili nekog drugog zdravstvenog djelatnika koji bi mogao spasiti život majke i bebe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju