Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravi superheroj

Ovo je čovjek koji je spasio živote više od 2 MILIJUNA novorođenčadi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako u stvarnom svijetu postoje superjunaci, onda je 74-godišnji James Harrison jedan od njih.

Iako superheroje zamišljamo s plaštem na leđima, očima koje vide i kroz zatvorena vrata i mnogim drugim sposobostima, heroj stvarnog života, James Harrison, čini nešto još bolje. U posljednje 54 godine on je spasio živote više od 2 milijuna beba, piše Oddity Central.

Pročitajte i ovo Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DEMOGRAFSKA KRIZA "Novogodišnje" bebe iznova ukazale na zastrašujuće razmjere problema koji bi nas mogao baciti na koljena Slika nije dostupna OBOLIO DJELATNIK RODILIŠTA Panika u Švedskoj: Više od 50 novorođenih beba izloženo opasnom virusu

Naime, tip krvi kakvu ima James vrlo je rijedak u svijetu. U njegovoj plazmi nalaze se antitijela koja spašavaju živote djece rođene s hemolitičkom bolesti, vrstom anemije koja nastaje kada Rh negativna majka nosi Rh pozitivno dijete.

Učitelj godine: Obrijao glavu zbog učenika žrtve nasilja

James je još kao 14-godišnjak kojem je za vrijeme operacije srca bila potrebna transfuzija od 14 litara krvi, odlučio da će kao odrastao redovito darivati krv. Nakon što je prvih nekoliko puta darovao krv otkriveno je kako u sebi nosi antitijela koja mogu spašavati živote novorođenčadi.

Javio se za dobrovoljno sudjelovanje u kliničkom istraživanju u je kojem razvijeno Anti-D cjepivo koje se daje svim trudnicama s negativnim Rh faktorom.

Budući da njegova krv dokazano liječi u ovakvim slučajevima, milijuni trudnica dobile su upravo Jamesovu krv.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene