Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni više niti manje

Za zdravo srce potrebno je 7 sati sna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za izbjegavanje bolesti srca potrebno je sedam sati sna, ni više niti manje od toga, navodi se u studiji američkih znanstvenika objavljenoj u nedjelju.

Ljudi koji spavaju manje od peti sati, uključujući i dnevno drijemanje, dvostruko si podižu rizik za razvoj stenokardije, popuštanja srca ili srčanog udara u odnosu na one koji spavaju sedam sati, navodi se u istraživanju znanstvenika s medicinskog fakulteta sveučilišta Zapadne Virginije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Da bolesti ne "pokucaju" na vrata Ne žrtvujte osam sati spavanja ni za što: Nedostatak sna vas može ubiti Slika nije dostupna Umorila ju je potraga za muškarcem iz snova: Ljubavi gladna gospođa zaspala usred emisije

Vjerojatno mnogo više iznenađujuće, u studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i pol puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju "magičnih" sedam sati.

Povećan rizik, ali neznatno, zabilježen je i kod onih koji spavaju šest ili osam sati. Među onima koji spavaju pet sati, najvećem su riziku izloženi mlađi od 60 godina i žene.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su analizirali podatke 30 tisuća odraslih koji su prije pet godina sudjelovali u ispunjavanju nacionalnog upitnika o zdravlju i zatim podatke o duljini sna uspoređivali s onima o bolestima srca. Pet ili manje sati sna prijavilo je osam posto ispitanika, a devet ih je posto koji spavaju devet ili više sati.

S obzirom na to da je istraživanje proveden analizom podataka stručnjaci nisu uspjeli utvrditi znanstveni razlog za povezanost trajanja sna i rizika za razvoj srčane bolesti. Pretpostavljaju da previše sna utječe na endokrine i metaboličke funkcije, a manjak sna dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, smanjenu osjetljivost na inzulin i na povećanje krvnog tlaka. Sve navedeno su razlozi zbog koji dolazi do začepljenja srčanih arterija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene