Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vitamin D štiti od arterijske bolesti koju uzrokuju masne naslage što slabe perifernu cirkulaciju, objavili su znanstvenici u novoj studiji.


Stručnjaci s medicinskog fakulteta Alberta Einsteina na sveučilištu Yeshina u New Yorku zaključili su da su ljudi s nižom razinom D vitamina u krvi skloniji bolesti perifernih arterija ili PAD-u.

PAD najčešće uzrokuje slabiju cirkulaciju u nogama, koja pak uzrokuje bol i utrnulost i otežava hodanje, a u nekim slučajevima može završiti i amputacijom. Bolest nastaje kada se masne naslage nakupe na unutarnjim stijenkama arterija, prekidajući dotok krvi i kisika u noge, prste, ruke i drugamo. 

Istraživači svoje zaključke temelje na istraživanju koje je provela američka vlada a obuhvatilo je 4.839 odraslih ispitanika kojima se mjerila razina vitamina D u krvi i snimala se protočnost arterija u nogama.

Skupina s najnižom razinom D vitamina bila je 80 posto sklonija obolijevanju od PAD-a od skupine s najvišom razinom tog vitamina, ocijenili su.

No Michal Melamed koji je vodio istraživanje upozorava da je još prerano za uzimanje nadomjestka vitamina D jer treba provesti dodatna istraživanja koja će dokazati da on ima zaštitno djelovanje.

Vitamin D olakšava apsorpciju kalcija u tijelu i smatra se važnim za zdrave kosti. Njegov nedostatak kod odraslih može dovesti do osteoporoze, a kod djece do rahitisa.