Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pregledi ultrazvukom sigurni su za nerođenu djecu, objavila je njemačka udruga za ultrazvuk u medicini DEGUM.


Procjena je obavljena kao reakcija na američku studiju na mišjim embrijima koja je otkrila da je 'znatan broj' moždanih stanica nije došao u pravilan položaj nakon što je bio izložen ultrazvučnim valovima.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gettyimages) ''Bila sam u njihovim raljama, ne daj Bože nikome... Nisam imala priliku dokazati da mogu brinuti o svojoj bebi. Moje dijete je živo, oštećenog zdravlja, ali živo" Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku 02 Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: "Majka je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta"

DEGUM tvrdi kako se ta studija ne može primijeniti na ljudske embrije.

'Promjene su nastupile kad su miševi intenzivno izloženi fokusiranome ultrazvuku više od trideset minuta', kaže čelnik DEGUM-a profesor Bernhard-Joachim Hackeloeer iz Hamburga.

Hackeloeer naglašava da prenatalna dijagnostika samo dijelove nerođena djeteta podvrgava ultrazvučnim valovima i to samo nakratko.

U američkoj studiji provedenoj na medicinskome fakultetu sveučilišta Yale i objavljenoj u časopisu Nacionalne akademije znanosti (PNAS) 16-dnevni mišji embriji izloženi su ultrazvuku na 240 minuta.