Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetski dan borbe protiv raka svake se godine obilježava 4. veljače s ciljem da se upozori na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog glavnog uzročnika smrti u svijetu koji godišnje odnose 8 milijuna života.


Stručnjaci procjenjuju da se značajan dio svih vrsta raka može spriječiti promjenom načina života - zdravom prehranom, fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja, ali i provedbom nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Značajan dio svih vrsta raka može spriječiti promjenom načina života - zdravom prehranom, fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koji se odnose na 2006. godinu, pokazuju da od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 20 tisuća ljudi a umre njih oko 12 tisuća. Muškarci u Hrvatskoj najčešće obolijevaju od raka bronha i pluća, a ostala najčešća sijela raka u muškaraca su prostata, debelo crijevo, rektum i anus te mokraćni mjehur.

Vezani članci Neftali Martin Frizer dirljivom gestom ganuo cijeli svijet, njegov čin solidarnosti rasplakao je kolegu Mirjana i njezina djeca Kad se čitav život okrene u trenu: "Stajala sam iznad tog bunara i mislila kako je najbolje da me nema... Tada me nazvao brat. Spasio me"

Žene u Hrvatskoj najčešće obolijevaju od raka dojke, a odmah iza njega su rak debelog crijeva, bronha i pluća, tijela maternice te rektuma. U Hrvatskoj od raka u većini obolijevaju muškarci i to ponajviše zbog velike zastupljenosti raka bronha i pluća.

Prevencija raka i otkrivanje bolesti u ranom stadiju jamče uspješnije liječenje pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) veliki značaj pridaje razvoju tzv. screening programa kontrole raka. U Hrvatskoj se trenutno provode dva takva programa - za rano otkrivanje raka dojke te za rano otkrivanje raka debelog crijeva.