Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U brojnim namirnicama koje se svakodnevno nađu na našim stolovima pronađena je kemikalija koja uzrokuje nastanak tumorskih tvorbi.


U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumirano pronađena je kemikalija koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Radi se o kemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kavi, čipsu, prženim krumpirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dječje hrane.

Vezani članci Mirjana i njezina djeca Kad se čitav život okrene u trenu: "Stajala sam iznad tog bunara i mislila kako je najbolje da me nema... Tada me nazvao brat. Spasio me" Prof. dr. Eduard Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska na samom dnu EU-a po uspješnosti liječenja raka: "Nismo dobri, godišnje 14.000 Hrvata umire od te opake bolesti"

Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija djeca zbog niže tjelesna mase.

Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija Europske unije EFSA (European Food Safety Authority) koja već predlaže nove zakone kojima će se se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom, prenosi Daily Mail.

U Hrvatskoj godišnje oko 23.000 oboljelih od raka, polovica umire

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su pod velikim pritiskom ne bi li promijenili metode obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.

A zašto je točno ovaj spoj opasan?

'Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizira. Tako nastaje glicidamid koji je uzročnik genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama', objašnjava dr. Diane Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook