Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja protiv raka

U Hrvatskoj godišnje oko 23.000 oboljelih od raka, polovica umire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prevencijom se smrtnost od malignih bolesti može se smanjiti za 30 posto.

S ciljem poticanja aktivnijeg sudjelovanja građana u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju malignih bolesti, u Zagrebu je danas počela kampanja "Zajedno protiv raka", na čijem su otvaranju istaknute projekcije Svjetske zdravstvene organizacije po kojima se gotovo polovina malignih bolesti može prevenirati.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Prevencijom i sinergijom obiteljske medicine i onkologije smrtnost od malignih bolesti može se smanjiti za 30 posto. Istodobno, primjenom personalizirane medicine i uključivanjem bolesnika u liječenje postižu se izvrsni rezultati u terapiji, ustvrdio je predsjednik zaklade Onkologija Mirko Šamija na početku akcije kojom se želi ohrabriti pacijente i udruge pacijenata na aktivno uključivanje i sudjelovanje u liječenju.

'Cilj kampanje je osvijestiti i informirati pacijente da bez lažnih obzira traže terapiju na koju imaju pravo. Pacijent mora imati dovoljno hrabrosti, upornosti i mora sudjelovati u liječenju', naglasio je predsjednik Hrvatskog društva za farmakoterapiju i ekonomiku zdravstva Ranko Stevanović, koji je upozorio da u EU smrtnost od zloćudnih bolesti opada, dok u Hrvatskoj stagnira.

Po podacima koje je izložio, među ženama u Hrvatskoj od zloćudnih bolesti i dalje je najučestaliji karcinom dojke, a među muškarcima karcinomi dišnog sustava. Slijede karcinomi debelog crijeva, a u muškaraca i prostate.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u Hrvatskoj slične su onima u drugim razvijenim zemljama, istaknuto je na skupu na kojemu je upozoreno i na potrebu racionalnijeg dijagnostičko-terapijskog postupka na svim razinama zdravstvene zaštite, osobito u ordinacijama obiteljskih liječnika.

Mislio da je 'trudan', a ispostavilo se da ima rak testisa!

Marija Strnad iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je podatke po kojima je u Hrvatskoj 2012. bilo 22.890 novooboljelih, no procjene su, kaže, upozoravajuće i govore da će taj broj 2030. porasti na gotovo 26.000. Istodobno, projekcije mortaliteta od karcinoma u Hrvatskoj pokazuju da će on porasti s oko 13.000 godišnje na gotovo 16.000 do 2030. godine.

Stoga u sklopu prevencije treba upozoriti na opasnosti od pušenja, alkohola, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti i prekomjerne težine.

U liječenju je važan koordinirani pristup i aktivno sudjelovanje pacijenta, dok je u slučaju dijagnoze o neizlječivoj bolesti pacijentu važno olakšati tegobe kad god je to neophodno.

Kampanja je započela temom 'Bolesnik mora znati, htjeti, tražiti i sudjelovati', a do kraja godine nastavit će se u Splitu, Rijeci i Osijeku.

Pokrenule su je Zaklada Onkologija i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, koje pozivaju sve koji žele podržati akciju da uplate svotu u okvirima svojih mogućnosti na račun primatelja: Zaklada onkologija IBAN HR55 2408 002 1 1000 3220 3.

Podršku akciji danas su došle dati ambasadorica kampanje, televizijska novinarka Hloverka Novak Srzić, te glumci Tarik Filipović, Željko Königsknecht i Daria Lorenci Flatz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene