Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kape, kreme, posebna odjeća

Sunce sve opasnije: Roditelji, zaštitite kožu svoje djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature rastu, a s njima i jačina štetnog sunčevog zračenja. Jako sunce nije dobro ni za koga, posebno ne za osjetljivu dječju kožu.

Sunčeve zrake sve su opasnije, posebno za nježnu dječju kožu. Zna to i mama Kristina. Ona nosi kapu i naočale, a svoju Sunčicu, koja će uskoro proslaviti prvi rođendan, štiti kremama.  'Kad je bila skroz mala, zapravo i sada, izbjegavamo sunce i uz to još dodatno mazanje, skrivanje pod šatorima razno raznim, može od pelena ili konstrukcije već neke', rekla je Kristina Kromar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Redoviti pregled Spriječite da madež postane ubojica! Slika nije dostupna Britanski stručnjaci savjetuju 'Sunčanje na najjačem suncu bez zaštite je preporučljivo'

>> Krema za sunčanje kod djece može prouzrokovati rahitis

>> Sve više oboljelih od melanoma: Čuvate li svoju kožu?

Do osmog ili barem šestog mjeseca preporuča se djecu ne mazati s nikakvim kremama, nego izbjegavati direktne sunčeve zrake. 'Znači u kolicima, kad su kolica još prekrivena laganom pelenicom, da indirektno dijete dobije ultraljubičasto zračenje. Sunce nam je potrebno za djecu, apsolutno, za sintezu vitamina D koja se odvija velikim djelom u koži', rekla je dermatologinja Ivana Nola.

Koža pamti svako crvenilo i svako pretjerano izlaganje suncu. 'Kad majke djecu voze u kolicima moraju paziti da sunce ne djeluje direktno na potkoljenice i podlaktice, to se zna često zaboraviti', dodala je Nola.

Odjeća sa zaštitom od sunca

Osim kremama i šetnjama u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, danas je zabrinutim roditeljima na raspolaganju i odjeća i kape sa zaštitom od sunca. 'To je inteligentna odjeća koja svojim posebnim tkanjem i sastavom dokazano u cijelosti odbija zračenje tako da nosi oznaku UFP 50 plus', rekla je Alma Šimunić.

Liječnici kažu da je melanoma sve više, a pacijenti su sve mlađi. Obolijevaju čak 20godišnjaci pa na zaštiti djece od sunčevih zraka uistinu ne treba štedjeti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene