Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koža pamti i vraća

Sve više oboljelih od melanoma: Čuvate li svoju kožu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčane blagdanske dane mnogi će provesti na otvorenom. No, s toliko željenim zrakama sunca stižu i opasnosti. Od melanoma, zloćudne bolesti kože, u Hrvatskoj na godinu oboli više od 500 osoba.

Unatoč jakom suncu baka Zorka neumorno kopa u svom vrtu.  'Moraš u vrtu radit.i Ne možeš živjet bez vrta. Gdje ću ja sad ići po jednu glavicu luka i jednu mrkvu u Osijek', rekla je Zorka Jukić iz Antunovca. Ipak, zaštitila se baka Zorka. Marama na glavi i dugi rukavi, koliko-toliko štite od sunca. 'Kad je sunce jako onda bježim unutra', rekla je.

Pročitajte i ovo Borba protiv melanoma - 4 Rano otkrivanje Zabrinjavajuće! U danu otkriveno 10 melanoma te 62 sumnje na maligne bolesti na Korčuli i Pelješcu Borba protiv melanoma - 6 Smrtnost od melanoma 30 posto Liječnici će uskoro pozivati na pregled kože zbog melanoma, evo tko će prvi biti na popisu

Od sunca bježi i Vukovarac Franjo Ivančić. Prije dvije godine operirao je dobroćudne tumore na koži. Franjo je odlučio ne biti dio crne statistike. 'Ako bolest uhvati maha , e onda prodajemo i kuće i stanove da platimo skupo liječenje, a ako dolazimo redovno, i za društvo i za mene', rekao je Franjo.

>> Ne dopustite da zbog lijenosti izgubite život

Od melanoma na godinu oboli više od 500 Hrvata. Zloćudna je bolest u porastu. Ljudi svijetlije puti, očiju i kose, te osobe s brojnim madežima, opeklinama i ljubitelji sunčanja, najrizičnija su skupina. Za razliku od nas naša koža ima slonovsko pamćenje. Naime, koža je u stanju zapamtiti nepotrebno izlaganje suncu staro i više od 30 godina.

Prevencija je izuzetno važna. Svatko od nas trebao bi barem jednom na godinu posjetiti dermatologa.  'Ako se on u uznapredovaloj fazi otkrije, onda ga je teže liječiti. Dakle, cilj je da se što ranije otkrije', rekao je dr. Zoran Suvaljko iz Opće bolnica Vukovar. Kasno otkriveni melanom uzrokuje smrt. Kako biste izbjegli najcrnji scenarij, već ovoga blagdanskoga vikenda zaštitite se od sunca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene