Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast oboljelih 300 posto

Spriječite rak kože: Naručite se na besplatne preglede madeža!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaze topliji i sunčaniji dani i najvažnije je dobro zaštiti kožu. Jedan od najzloćudnijih i najbrže rastućih tumora je melanom od kojeg na godinu oboli 600 osoba. Dermatolozi pozivaju na besplatne preglede kože i madeža.

Prebrojavanju bora u zrcalu posvećujemo veću pažnju nego pregledavanju madeža. Ne čudi stoga porast broja oboljelih od melanoma za 300 posto. Madeži i izlaganje sunčevim zrakama - najgora su kombinacija. Osobe svjetlije puti, oni s više od 50 madeža, s opeklinama - podložniji su nastanku melanoma. Svaka promjena madeža - potencijalna je opasnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novo istraživanje Prvi pacijenti primili revolucionarni tretman: "Koristimo imonuloški sustav pacijenta za borbu protiv zloćudne bolesti" Provjereno: djevojka Barbara - 1 Ministar udario kontru "Ne mogu, ne mogu, teško mi je": Teška bolest potpuno im je promijenila život, a država ih je stavila pred nemoguć izbor

>> Spriječite da madež postane ubojica!

'Ako je madež promijenio boju, ako je postao sivkast, plavkast, crn, ako je naglo narastao, dobio neobičan oblik, svrbi vas, imate osjećaj bola', pojasnila je prof.dr.sc. Mirna Šitum, specijalist dermatologije i venerologije.

Siguran je to poziv liječniku. Na godinu, od jednog od najzloćudnijih tumora u Hrvatskoj oboli 600 osoba. Uz rano otkrivanje, i šanse za oporavak su - ohrabrujuće.

'Preživljenje računamo koliko je melanom bio debeo za vrijeme otkrivanja. Mikroskopski mjeren do 1 mm debljine, prognoza za preživljavanje je 98 posto', kazala je dr. Šitum.

Na broj 0800 6071 se do 2. svibnja možete naručiti na besplatan pregled madeža i tako preduhitriti melanom.

Pregledavanje madeža, izbjegavanje sunca od 11 do 16 sati, naočale, kreme sa zaštitnim faktorom. To je ono što za početak, sami možete učiniti za svoje zdravlje. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene