Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu samo mrkve

Špinat je veoma dobar za vid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mrkva, bogata beta-karotenom, nije jedino povrće dobro za vid, objavila je Silke Restmeyer, glasnogovornica njemačkog nutricionističkog društva.

Špinat, rajčica, brokula i mango također sadrže beta-karotene koje tijelo pretvara u vitamin A. Kako kaže Restemayer, vitamin A štiti očnu rožnicu od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Svjetski tjedan glaukoma - 4 Bolesti posvećen tjedan Zmija kradljivac glavni uzročnik gubitka vida u ranoj fazi, godišnje oslijepi 4 i pol milijuna ljudi

Beta karoten je karotenoid, životinjski i biljni pigment, koji se nalazi u zelenom povrću i žitaricama, smanjuje rizik od pojave smeđe katarakte i makularnih degeneracija (jednog tipa oštećenja rožnice), koja se obično pojavljuje u starijih osoba i može uzrokovati gubitak vida.

Također, antioksidativna svojstva vitamina C i E štite stanice oka od oštećenja uzrokovanog izlaganju suncu. Agrumi su primarni izvor vitamina C, a vitamin E se može pronaći u biljnome ulju, lješnjaku i integralnome žitu.

U jednom istraživanju na tisuću Nijemaca, njih 83 posto je znalo da je mrkva dobra za vid. No, da isti učinak imaju špinat i brokula znalo je samo 32 odnosno 27 posto ispitanih. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene