Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smanjeni unos kalorija pomaže imunološkom sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati istraživanja provedenog u SAD na majmunima pružaju novi uvid u vezu između ograničenog unosa kalorija i dužeg životnog vijeka.

Znanstvenici s Oregon Health & Science University koje je vodio dr. Janko Nikolich-Zugich su utvrdili da smanjenje unosa kalorija od 30 kod istraživanih životinja potiče djelovanje T-stanica imunološkog sustava, inače ključnih za suzbijanje infekcija.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Poznato je da starenjem dolazi do promjena u imunološkom sustavu koje dramatično povećavaju podložnost zaraznim bolestima, a vjeruje se da su za ovaj proces najodgovornije T-stanice.

Ranija su istraživanja pokazala da smanjeni unos kalorija povećava očekivano trajanje života različitih vrsta - od kvasca, muha i crva do pauka i riba.

Nova je studija trajala 42 mjeseca, a rezultate je objavio stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Istraživači se nadaju da će njihov rad omogućiti razvoj lijekova koji mogu oponašati učinak ograničenog unosa kalorija te na taj način smanjiti izglede obolijevanja od zaraznih bolesti.

Po riječima znanstvenika, smanjeni unos kalorija može imati pozitivan učinak na više različitih tipova tkiva koji zajedno utječu na produženje životnog vijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene