Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijašnja istraživanja pokazala su da bi aspirin mogao imati anti-kancerogeni učinak, a najnovija istraživanja sugeriraju da taj lijek to postiže prekidanjem dotoka krvi tumoru, a ne samo blokiranjem enzima ciklooksigenaze koji sudjeluje u nastanku upala.


Premda aspirin možda nije najbolji lijek za liječenje raka jer su mnogi učinci vidljivi tek kod povećanih doza, otkriće kako taj lijek djeluje moglo bi dovesti do razvoja nove terapije.

Vezani članci Pacijentica i njena kćer U idućih 11 godina Hrvatska će uložiti 1,5 milijardi kuna u prevenciju i liječenje jedne od najsmrtonosnijih bolesti Slika nije dostupna Terapija glazbom smanjuje tjeskobu i bol te podiže raspoloženje

'Naša studija pokazuje da zaštitni učinci aspirina protiv raka mogu biti djelomično uzrokovani sposobnošću aspirina da ograniči dotok krvi tumoru koji se razvija što onda ograničava njegov rast', kazala je Helen M. Arthur koja je vodila istraživanje.

U istraživanju tog procesa Arthur, koja je sa Sveučilišta New Castle, i njezini kolege, izložili su krvne stanice aspirinu ili lijekovima poput Celebrexa koji blokiraju različite oblike ciklooksigenaze.

Znanstvenici su u časopisu Američke udruge ekperimentalne biologije izvijestili da aspirin, u dozama poput onih koje se inače koriste za bolove, uzrokuje smrt krvnih stanica.

U standardnim dozama aspirin ne djeluje na stanice, ali čini se prekida okolne proteine koji omogućuju potpornu strukturu za krvne stanice. Celebrex i drugi lijekovi koji su usmjereni na
ciklooksigenazu ne pokazuju takav učinak.

'Sljedeća faza istraživanja je otkriti mehanizam kojim aspirin to čini, a to će nam pomoći da identificiramo nove lijekove za liječenje raka', dodala je Arthur.