Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Rak dojke u obitelji jest rizik, ali ne za sve jednako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne znači da žene nužno imaju veće predispozicije oboljeti od raka dojke samo zato što netko u obitelji ima gene povezane s nastankom te bolesti.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Stanfod suprotno je studiji iz 2007. koja tvrdi da žene, čije su članice obitelji naslijedile štetni gen, imaju 5 puta veću šansu za razvojem karcinoma dojke.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Sve se mijenja iz sata u sat Istraživanje Dnevnika Nove TV: Kako su svi šokovi i preokreti utjecali na građane? Evo što misle o Milanoviću, Plenkoviću i izborima Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje?

Studija znanstvenika sa Stanforda obuhvatila je više od 3.000 obitelji s BRCA mutacijama, genima povezanim sa razvojem karcinoma dojke. Njihovo je istraživanje pokazalo da ženski dio obitelji koji nije naslijedio opasne gene nema automatski i veliki rizik od oboljevanja samo zato što ima oboljelih članova obitelji.

'Ohrabrujuća je vijest da nismo uočili povećan rizik od oboljevanja od raka dojke kod žena čiji je test na genske mutacije bio negativan', kazala je voditeljica istraživanja dr. Allison Kuria, a prenio Daily Mail. Naime, do sada bi se ženama, kod čijih je članica obitelji bio uočen štetni gen, čak i ako ga nisu naslijedile, uvijek bilo rečeno da i one imaju velike šasne za oboljevanje od raka dojke. Liječnici smatraju da će ovo istraživanje umiriti one žene čiji su članovi obitelji imali rak dojke.

>> Znanstvenici upozoravaju: Nalazi mamografije često lažno pozitivni!

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene