Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnici u nuklearnim pogonima češće oboljevaju od karcinoma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici u jednom nuklearnom postrojenju u SAD-u češće su od prosječne populacije oboljevali od nekih vrsta karcinoma, što upućuje da su oboljeli zbog izloženosti na poslu, pokazuje studija objavljena danas.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 19.000 radnika Savannah River Sitea, nuklearnog postrojenja koje od 50-tih godina 20. stoljeća prerađuje nuklearne materijale.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

I dok je stopa smrtnosti od drugih bolesti bila niža od nacionalnog prosjeka, radnici su više umirali od određenih vrsta karcinoma.

Među njima, leukemija i rak pleure (tkiva koje pokriva pluća)
uzrokovali su neobično veliki broj smrtnih slučajeva, dok su
zaposlenice najviše umirale od raka bubrega i kože.

Rak pleure izrazito je povezan s dugotrajnom izloženošću azbestu. 

Prema izvješćima o "industrijskoj higijeni" s kraja 70-tih godina 20. stoljeća, neki radnici u Savannah River Siteu očigledno su bili izloženi tom materijalu, kažu stručnjaci.

Njihovo otkriće upućuje na važnost istraživanja zdravstvenog stanja bivših radnika, što će biti ključ za razumjevanje "različitih potencijalnih uzročnika bolesti", osobito onih koja se otkrivaju tek nakon određenog vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene