Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici u jednom nuklearnom postrojenju u SAD-u češće su od prosječne populacije oboljevali od nekih vrsta karcinoma, što upućuje da su oboljeli zbog izloženosti na poslu, pokazuje studija objavljena danas.


Istraživanjem je obuhvaćeno oko 19.000 radnika Savannah River Sitea, nuklearnog postrojenja koje od 50-tih godina 20. stoljeća prerađuje nuklearne materijale.

Vezani članci Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 1 Dok traje bitka oko cjepiva: U svijetu su čak četiri tisuće mutacija koronavirusa, spominje se i mogući slovenski soj Slika nije dostupna Sirija izgradila nuklearni pogon?

I dok je stopa smrtnosti od drugih bolesti bila niža od nacionalnog prosjeka, radnici su više umirali od određenih vrsta karcinoma.

Među njima, leukemija i rak pleure (tkiva koje pokriva pluća)
uzrokovali su neobično veliki broj smrtnih slučajeva, dok su
zaposlenice najviše umirale od raka bubrega i kože.

Rak pleure izrazito je povezan s dugotrajnom izloženošću azbestu. 

Prema izvješćima o "industrijskoj higijeni" s kraja 70-tih godina 20. stoljeća, neki radnici u Savannah River Siteu očigledno su bili izloženi tom materijalu, kažu stručnjaci.

Njihovo otkriće upućuje na važnost istraživanja zdravstvenog stanja bivših radnika, što će biti ključ za razumjevanje "različitih potencijalnih uzročnika bolesti", osobito onih koja se otkrivaju tek nakon određenog vremena.