Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedno od stotinu novorođenčadi koji se rađaju carskim rezom zadobivaju pri tome ozljede, pokazuje nova studija.


Opasnost od ozljede ovisi o razlozima zbog kojih se izvodi carski rez.

Vezani članci Prometna nesreća na cesti Lasinja-Pisarovina - 1 U slijetanju s ceste u Lasinji ozlijeđene majka i beba, 35-godišnjakinja zaspala za volanom? Nasilje nad ženama, Turska Muškarac pred uplakanom 5-godišnjom kćerkom zvjerski nogama mlatio bivšu suprugu dok je ona ležala na tlu, građani sve snimili

James M. Alexander s teksaškog sveučilišta Southwestern Medical Center u Dallasu i kolege analizirali su podatke o svih 37.110 poroda izvedenih carskim rezom u trinaest akademskih središta od 1999. do 2000.

Opća stopa ozljeda novorođenčadi bila je 1,1 posto, prema izvješćima timova u medicinskom časopisu Obstetrics and Gynecology.

Više od polovice ozljeda bile su porezotine na koži, zatim dolaze teške modrice na glavi, lom ključne kosti, oštećenje živaca lica, ozljede živaca prsiju i ruke te lom lubanje.

U žena koje prvi put rađaju carskim rezom, kao i u onih koje su ranije bile podvrgnute tom postupku, najveća stopa ozljeda ploda dogodila se u pokušaju da se dijete porodi kroz porođajni kanal pomoću forcepsa ili vakuuma.

U drugu ruku, najmanji rizik od ozljeda povezuje se s fakultativnim ponavljanjem carskog reza.

Dok carski rez može spriječiti traume novorođenčeta u nekim
slučajevima, može uzrokovati i ozljede, ističu Alexander i suradnici. 

"Žena mora biti svjesna da su ozljede djeteta tijekom poroda carskim rezom moguće, premda su rijetke", preporučaju stručnjaci.