Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretilost može dovesti do oštećenja jetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretilost je preuzela ulogu alkohola kada je riječ o broju oboljelih od bolesti jetara, tvrde hepatolozi iz londonske bolnice King's College, jedne od vodećih klinika za transplantaciju jetara.

Britanski liječnici tvrde da će stanje sve većeg broja pretilih osoba u dogledno vrijeme pogoršati. To je potvrdio i dr. Varuna Aluvihare navodeći statističke podatke koji pokazuju kako su bolesti jetara zbog pretilosti sve češća pojava u europskim zemljama i u Sjevernoj Americi.

Pročitajte i ovo Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

"Prema našim spoznajama, za dvadeset do trideset godina pretilost bi mogla biti glavni uzrok ciroze jetara", rekao je dr. Aluvihare, dodajući kako će to istodobno za King's College predstavljati veliki problem zbog povećanog broja transplantacija. Brojni pacijenti dr. Aluviharea iznenađeni su kada im kaže da je uzrok bolesti njihovih jetara pretilost. Jedan od takvih je David Alderton. Nikad nije pio, a sada je kandidat za transplantaciju, jer su mu jetra trajno uništena. Problem je u sljedećem - David Alderton je visok 185 cm, no teži 152 kg. Indeks njegove tjelesne mase iznosi više od 40, a iznad 30 radi se o pretiloj osobi.

David priznaje da ga je do prekomjerne težine dovela loša prehrana. 

"Do umirovljenja sam bio profesionalni vozač. Često sam po sedam dana tjedno bio na putu, hraneći se neredovito i nekvalitetno. Dugo sam 'vukao' tu svoju lošu naviku, dok nije bilo prekasno", ispričao je David.

Pretilost sa sobom nosi brojne rizike poput onih od srčanog udara, dijabetesa, karcinoma i artroze. Sada se tomu mogu dodati i bolesti jetara, što je još jedan od razloga za održavanje normalne tjelesne težine utemeljene na uravnoteženoj prehrani i redovitoj tjelovježbi.

No, kao i obično, lakše je reći nego učiniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene