Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruko veće šanse za ozdravljenje

Prestanak pušenja koristi i oboljelima od raka pluća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje boluju od raka pluća otkrivenog u ranoj fazi imaju dvostruko veće izglede za preživljavanje ako odmah prestanu pušiti, u odnosu na one koji se ni tada ne mogu odreći cigarete, zaključak je analize objavljene u British Medical Journalu (BMJ)

Rezultati usporedne analize deset studija koju je provela ekipa Amande Parsons sa sveučilišta u Birminghamu, u Velikoj Britaniji, pokazuju da se pacijentima kod kojih je rak utvrđen u ranoj fazi isplati ponuditi program odvikavanja od pušenja. Pušači su dvadeset puta skloniji obolijevanju od raka pluća u odnosu na nepušače. No dosad se nije znalo ima li kakve koristi od prestanka pušenja nakon dijagnosticiranja raka.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene

Podaci koji se još moraju dopuniti drugim istraživanjima navode na zaključak da je povećan rizik od smrti uglavnom u relaciji s napredovanjem tumora. Stopa preživljavanja pet godina nakon dijagnoze u onih koji se odreknu cigarete je 63 do 70 posto, a u osoba koje nastave pušiti iznosi 29 do 33 posto. 'Nikada nije kasno za odvikavanje od pušenja, čak i ako imate rak pluća', pišu u časopisu Tom i Janet Treasure, profesori kardiotorakalne kirurgije i psihijatrije u Londonu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene