Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na što pripaziti

Prehrana koja pogoduje nastanku Alzheimerove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prehrana koja obiluje metioninom, aminokiselinom koja se tipično nalazi u crvenom mesu, ribi, mahunarkama, jajima, češnjaku, luku, jogurtu i sjemenkama može povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, tvrdi nova studija na miševima.

Miševi su podijeljeni u dvije skupine: jedna je 8 mjeseci hranjena standardnom prehranom, dok je druga dobivala hranu bogatu metioninom, pišu Vitamini.hr.Prehrana bogata metioninom je rezultirala povišenom razinom homocisteina, ali i 40 posto većom količinom amiloidnih plakova u mozgu, što je inače mjera razvoja Alzheimerove bolesti.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Autori studije ovu pojavu objašnjavaju činjenicom da kada razina metionina dostigne previsoku razinu, naš se organizam brani na način da metionin transformira u homocistein, a već je od prije poznato da homocistein predstavlja rizični čimbenik za razvoj demencije, a posljedično i Alzheimerove bolesti.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene