Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prehrana koja obiluje metioninom, aminokiselinom koja se tipično nalazi u crvenom mesu, ribi, mahunarkama, jajima, češnjaku, luku, jogurtu i sjemenkama može povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, tvrdi nova studija na miševima.


Miševi su podijeljeni u dvije skupine: jedna je 8 mjeseci hranjena standardnom prehranom, dok je druga dobivala hranu bogatu metioninom, pišu Vitamini.hr.Prehrana bogata metioninom je rezultirala povišenom razinom homocisteina, ali i 40 posto većom količinom amiloidnih plakova u mozgu, što je inače mjera razvoja Alzheimerove bolesti.

Vezani članci Vranjic - 1 Mjesto koje hoće živjeti: Stanovnici malog mjesta kod Splita mjesecima upozoravaju na incidente koji im ugrožavaju zdravlje Slika nije dostupna Evo koji su najčešći simptomi moždanog udara!

Autori studije ovu pojavu objašnjavaju činjenicom da kada razina metionina dostigne previsoku razinu, naš se organizam brani na način da metionin transformira u homocistein, a već je od prije poznato da homocistein predstavlja rizični čimbenik za razvoj demencije, a posljedično i Alzheimerove bolesti.