Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznato je da na česte i nagle promjene raspoloženja kod tinejdžera utječe drukčiji način rada hormona, no znanstvenici s njujorškog State Universityja vjeruju da su uspjeli izolirati upravo onaj hormon koji adolescente čini tako hirovitima.


Uspjeli su izolirati hormon koji kod ljudi obično djeluje kao 'ublaživač' tjeskobe, no u adolescentsko doba njegov je učinak upravo suprotan. Vjeruju da bi njihovo istraživanje moglo pomoći roditeljima i profesorima u razumijevanju tinejdžerskog ponašanja.

Vezani članci Pokušao ubiti majku pa pušten na slobodu (Foto: Dnevnik.hr) Obrat u slučaju dječaka koji je izbo majku nožem u Trilju: Sud mu ipak odredio istražni zatvor Tinejdžer preživio 49 dana na splavi (Foto: screenshot/APTN) - 2 Priča o Bibliji i morskim psima: Cure detalji o mladiću koji je preživio 49 dana na splavi

Prema podacima objavljenim u znanstvenom časopisu Nature Neuroscience riječ je o hormonu poznatom pod nazivom THP koji se u mozgu luči kao odgovor na stresne situacije. Obično djeluje kao neka vrsta "sedativa" te utječe na područja u mozgu koja umiruju njegovu aktivnost te odraslima i mlađoj populaciji pomažu da se lakše nose sa stresom. 

No, istraživanje objavljeno na laboratorijskim miševima pokazalo je da se THP kod tinejdžera ponaša upravo suprotno - povećava tjeskobu i uznemirenost tijekom razdoblja puberteta.

Također su ustvrdili da specifični receptor spomenutog hormona prevladava u dijelu mozga koji regulira emocije tijekom pubertetskog razdoblja tinejdžera te se čini da zbog toga kod njih izostaje uobičajeni umirujući učinak.

Dr. Sheryl Smith koja je vodila studiju kazala je kako još nije u
potpunosti jasno zbog čega se ovo događa, no pretpostavlja da bi se moglo raditi o utjecaju istodobne aktivnosti svih drugih hormona koji "podivljaju" tijekom puberteta. Dr. Smith je također kazala kako su znanstvenici u stanju genetski djelomično i bez posljedica izmijeniti spomenuti receptor te da vjeruju kako će u dogledno vrijeme biti moguće blokirati učinak toga hormona. 

Upozorava kako je pred njima do krajnjeg ishoda još puno istraživanja i pokusa, no vjeruje kako će krajnji rezultat biti manje frustracija na jednoj i drugoj strani - roditeljskoj i profesorskoj s jedne i tinejdžerskoj s druge strane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju