Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doktori upozoravaju da bi se žene prije trudnoće trebale cijepiti protiv vrlo opasnog oslovskog kašlja.


Udruga ginekologa iz Munchena upozorava da bi se sve buduće mame prije trudnoće trebale cijepiti protiv oslovskog kašlja. Bolest koji uzrokuje bakterija Bordetella pertussis je smrto opasan za bebe koje su mlađe od šest mjeseci. 

Vezani članci Stare bebe Podijelili slike svojih klinaca jer izgledaju kao da su spremni za mirovinu Bebe Mame su navodno uspjele hakirati roditeljstvo pa dijele savjete na internetu, jeste li čuli za ovakva rješenja?

"Odrasle osobe sa slabim imunitetom vrlo lako bolest mogu prenijeti na dojenče. Zato je cijepljenje obavezno za osobe koje su se cijepile prije deset godina. Vrlo je vjerojatno da će se ljudi koji su prije desetak godina obolili od oslovskog kašlja zaraziti ponovo," objasnio je dr. Klaus Konig i dodao da bi cjepivo za trudnice trebalo biti obavezno. 

Četiri tjedna prije rođenja bebe cijepljenju bi se  trebali podvrgnuti i osobe koje će često biti u tjelesnom kontaktu s bebom.

Oslovski kašalj je u svojoj prvoj fazi identičan običnoj prehladi.Tjedan dana poslije zaraze kašalj se rapidno pogoršava i inficirana osoba dobiva temperaturu. Kašalj, kojeg prate poteškoće s disanjem može potrajati više tjedana.