Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opasni oslovski kašalj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doktori upozoravaju da bi se žene prije trudnoće trebale cijepiti protiv vrlo opasnog oslovskog kašlja.

Udruga ginekologa iz Munchena upozorava da bi se sve buduće mame prije trudnoće trebale cijepiti protiv oslovskog kašlja. Bolest koji uzrokuje bakterija Bordetella pertussis je smrto opasan za bebe koje su mlađe od šest mjeseci. 

Pročitajte i ovo Rodilište - 2 Što se događa? Niti jedno dijete nije se prošle godine rodilo u sinjskom rodilištu: Gradonačelnik tvrdi kako se ono sustavno uništava s namjerom Ilustracija Kao u Gibinoj pjesmi "Dvije sestre blizanke rođene u ponoć": Pogledajte gdje su se rodile prve hrvatske bebe u novogodišnjoj noći

"Odrasle osobe sa slabim imunitetom vrlo lako bolest mogu prenijeti na dojenče. Zato je cijepljenje obavezno za osobe koje su se cijepile prije deset godina. Vrlo je vjerojatno da će se ljudi koji su prije desetak godina obolili od oslovskog kašlja zaraziti ponovo," objasnio je dr. Klaus Konig i dodao da bi cjepivo za trudnice trebalo biti obavezno. 

Četiri tjedna prije rođenja bebe cijepljenju bi se  trebali podvrgnuti i osobe koje će često biti u tjelesnom kontaktu s bebom.

Oslovski kašalj je u svojoj prvoj fazi identičan običnoj prehladi.Tjedan dana poslije zaraze kašalj se rapidno pogoršava i inficirana osoba dobiva temperaturu. Kašalj, kojeg prate poteškoće s disanjem može potrajati više tjedana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene